Беларуската полиция съобщи днес, че тази нощ е арестувала около

...
Беларуската полиция съобщи днес, че тази нощ е арестувала около
Коментари Харесай

Ескалации в Беларус: Стрелба по протестиращи и хиляда арестувани

Беларуската полиция заяви през днешния ден, че тази нощ е арестувала към хиляда стачкуващи и че служители на реда са стреляли по стачкуващи с същински патрони, съобщи Франс прес.

Полицаи в град Брест, Югозападен Беларус, са стреляли по стачкуващи и са ранили минимум един от тях , съобщи беларуското вътрешно министерство. Според министерството стачкуващите са нападнали служителите на реда и не са прекратили офанзивата си след предупредителни изстрели във въздуха. Полицаите са стреляли по тях с " желание да ги ранят ".

Американският държавен секретар Майк Помпейо, който е на посещаване в Прага, изрази поддръжката си за стачкуващите, като съобщи, че беларуският народ има право на " свободите, за които упорства ".

Външните министри на страните членки на Европейския съюз, които ще се срещнат в петък в Брюксел, заплашиха, че ще вкарат наказания против Минск поради изборните измами и сериозните репресии в Беларус.

Беларуските сили за сигурност са задържали общо към шест хиляди души от неделя насетне, като не се знае каква част от тях към момента са арестувани.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че демонстрациите против преизбирането на 9 август на президента Александър Лукашенко към този момент стихват.

Основната съперничка на Лукашенко на президентските избори, опозиционерката Светлана Тихановска , съобщи, че печели изборите, преди да отпътува от Беларус за Литва в нощта на понеделник против вторник тази седмица.

Около 50 представители на съветски и други задгранични медии са били арестувани в Беларус по време на президентските избори и директно след тях. Това съобщи през днешния ден пред ТАСС ръководителят на съветския Съюз на публицистите Владимир Соловьов. Съюзът изрази недоволството си пред управляващите на Беларус във връзка със задържанията и държанието на чиновниците на силите за сигурност във връзка с публицистите, отразяващи беларуските президентски избори в неделя.

И четвъртият противник на Александър Лукашенко на президентските избори в Беларус оспори резултатите от вота в беларуската Централна изборна комисия. Жалба в комисията през днешния ден подаде Анна Канопацка. По-рано в комисията тъжби подадоха Светлана Тихановска, Андрей Дмитриев и Сергей Черечен.

Минският митрополит Павел, екзарх на Беларус, прикани беларуските жители към здравомислие, мир, разговор и единодушие. Религиозният водач направи това през вчерашния ден на среща с публицисти, съобщи беларуската осведомителна организация Белта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР