Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви днес, че беларуските военни

...
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви днес, че беларуските военни
Коментари Харесай

Тихановска: Беларус не трябва да се бие на страната на Русия

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска съобщи през днешния ден, че беларуските военни би трябвало да снемат оръжие, в случай че бъдат изпратени в Украйна под натиска на Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Тихановска, която е в заточение в Литва от 2020 година, съобщи при посещаване в Естония, че управлението на Беларус се е трансформирало в пленник на авторитетните си съдружници в Москва, които са му оказали политическа и икономическа поддръжка. Тя сподели, че се опълчва на непосредствено въвличане на Беларус във войната в Украйна.

" Ако се случи, че под напън, под закани, беларуските войски бъдат ситуирани там, то ние призоваваме нашите военни да снемат оръжие, да се причислят към силите на съпротивата, да минат на другата страна, да се причислят към украинската войска ", сподели Тихановска.

" Лукашенко, несъмнено, е доста подвластен от Кремъл, тъй като Кремъл му оказа помощ през 2020 година да остане на власт и тъкмо в този момент той заплаща този дълг към Кремъл ", добави Тихановска пред АП.

Москва наля милиарди долари в стопанската система на Беларус, като я подкрепя с евтина сила и заеми, напомня АП.

Лукашенко намерено поддържа съветската офанзива против Украйна, като си навлече рецензии от страна на интернационалната общественост. Но той неколкократно отхвърли изказванията, че Беларус ще изпрати собствен военни да се борят в Украйна на страната на Русия.

По-рано този месец обаче беларуските управляващи оповестиха установяването на взаимно районно войсково обединяване с Русия и обявиха, че към 9000 съветски военни ще бъдат ситуирани в Беларус.

Тихановска сподели, че към този момент няма доказателства за планувано беларуско разполагане на военни в Украйна. Тя акцентира, че границата на Беларус с Украйна, разпростряла се на 1000 километра е била минирана и че украинските сили също по този начин са готови за възможна атака от страна на Беларус.

Тихановска разкритикува упоменатата от Лукашенко опция в Беларус да бъде складирано съветско нуклеарно оръжие.

Тя означи и, че беларуси се борят на страната на Украйна, само че добави, че самата тя е за спокойно разрешаване на спора.

Тихановска образува държавно управление в заточение след президентските избори през 2020 година, в които тя се опълчи на Лукашенко. Той обаче разгласи, че ги е спечелил, което породи вълна от митинги, потушени със мощ в страната. Към държавното управление в заточение се причислиха и двама високопоставени представители на беларуските сили за сигурност.

Днес Тихановска прикани украинският президент Володимир Зеленски да сформира алианс с демократичните сили на Беларус, само че сподели, че към момента не е получила отговор от него и добави, че на Беларус би трябвало да се гледа като на окупирана територия. " Но в този момент не е време да съпоставяме нашите страдания. Сега ние сме в една и съща лодка. Разбира се обстановката е изцяло друга. В Украйна има ужасяваща война, до момента в който в Беларус има политически и военни репресии ", съобщи тя и добави, че общото сред двете страни е, че Русия не гледа на тях като на суверенни самостоятелни страни.

По време на митингите в Беларус бяха задържани 35 000 души. Тихановска сподели, че по-късно 150 000-200 000 души са напуснали страната си, а в беларуските затвори има 1349 политически пандизчии. Сред тях е тазгодишният нобелов лауреат за мир Алес Беляцки. В затвор е и ѝ брачният партньор на самата Тихановска.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР