Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като

...
Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска пристигна в Литва, след като
Коментари Харесай

Беларуската опозиционна лидерка бе арестувана за седем часа

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска дойде в Литва, откакто е била арестувана в Беларус в продължение на седем часа, съобщи през днешния ден литовският външен министър Линас Линкевичус, представен от ТАСС.

"Важното е, че тя е в сигурност, защото преди този момент е била арестувана в Беларус в продължение на към седем часа ", сподели Линкевичус в ефира на литовското национално радио Ел Ер Те. Министърът не даде спомагателна информация по какъв начин е пристигнала Тихановска във Вилнюс и какво възнамерява да прави.

В центъра на Минск и в други беларуски градове в неделя вечерта започнаха всеобщи протестни прояви на несъгласните с резултатите от беларуските президентски избори, съгласно които беларуският президент Александър Лукашенко печели с 80,08 % от гласовете. По данни на беларуското вътрешно министерство при протестните прояви са арестувани към три хиляди души, потърпевши са десетки служители на реда и стачкуващи. Протестите продължиха и нощес.

Най-малко един човек е умрял, откакто беларуската полиция влезе в конфликти с протестиращите след президентските избори в Беларус, съобщи Ройтерс.

Полицаи с шлемове използваха сълзотворен газ, гумени патрони, светошумови гранати и палки, с цел да разпилян хилядите протестиращи в Минск през втора поредна нощ на принуждение. Демонстрантите издигнаха барикади в няколко региона и хвърляха коктейли "Молотов ".

Един човек е умрял, пробвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, оповестиха управляващите.
След седемчасово опълчване с протестиращите, полицията ги изтласка от улиците и стартира да изтегля кордона си от центъра на Минск, добавя ТАСС.

Местни медии оповестиха за конфликти и в други градове.

На власт към този момент над четвърт век, президентът Александър Лукашенко разгласи победа с 80,08 % от гласовете над Светлана Тихановска - някогашна учителка по британски, която насочи най-голямото предизвикателство към властта му от години.

Кандидат-президентът на Беларус Андрей Дмитриев, съпредседател на публичното придвижване "Кажи истината ",заяви през днешния ден пред ТАСС, че ще подаде на следващия ден в ЦИК тъжба с искане да не се признава резултатът от президентските избори на 9 август, заяви организацията.

Също такава тъжба ще изпрати в ЦИК различен претендент, ръководителят на партия "Беларуска социалдемократическа общественост " Сергей Черечен, съобщи за ТАСС неговият прессекретар Виктория Стрелковска. Според нея техният щаб към този момент е подал до ЦИК и основната прокуратура недоволства по отношение на "многобройни нарушавания на закона " по време на изборите.

По-рано тъжба с искане да не се признава изборният резултат бе подадена от кандидат-президента Светлана Тихановска, считана за главен противник на настоящия държавен глава Александър Лукашенко.

По предварителни данни на беларуската ЦИК Лукашенко е събрал 80,08 на 100 от гласовете на президентските избори в неделя, а Тихановска - 10,09 на 100. След оповестяването на този резултат в Минск и други градове започнаха всеобщи митинги, прераснали в кръвопролитни конфликти с милицията, съгласно която са арестувани близо 3000 души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР