Беларуската армия щяла да спечели от опита на “Вагнер10 убити

...
Беларуската армия щяла да спечели от опита на “Вагнер10 убити
Коментари Харесай

Лукашенко: Путин искаше да затрие Пригожин

Беларуската войска щяла да завоюва от опита на “Вагнер ”
10 убити при удари по Краматорск

Беларуският президент Александър Лукашенко съобщи, че е убедил съветския президент Владимир Путин да не “затрива ” наемническия началник Евгений Пригожин в отговор на проведения от него бунт, съобщи Ройтерс.

Това описа самият Лукашенко, който посредничи за прекратяването на протеста в събота. След неговата интервенция Пригожин подреди на бойците на “Вагнер ”, достигнали на 200 км от Москва, да се върнат в полевите си лагери. Русия се съгласи да приключи наказателните преследвания против наемниците, а Пригожин одобри заточение в Беларус, където дойде във вторник.

“Доколкото разбрах, било е взето сурово решение за “затриване ” на метежниците ”, сподели Лукашенко. И добави: “Предложих на Путин да не прибързва. “Нека, споделих аз, да беседваме с Пригожин и командирите му. На което той (Путин) ми отговори: “Слушай, Саша, неефикасно е. Той даже не си подвига телефона, не желае да приказва с никого ”.
Лукашенко обаче посъветвал Путин да прояви прагматизъм и му изтъкнал, че допустимо очистване на ръководителя на “Вагнер ” може да докара до всеобщ протест измежду бойците му.

Беларуският водач също така акцентира, че неговата войска може да завоюва доста от опита на бойците на “Вагнер ”, които съгласно съглашението им с Кремъл са свободни да се трансферират в Беларус.

Междувременно през вчерашния ден Русия нанесе ракетни удари по град Краматорск в Донецка област. При нападението е бил уцелен ресторант и са починали минимум 10 души, измежду които три деца, а ранените са над 60. В коментар за офанзивата представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че Русия нанася удари единствено по военни цели, а не по цивилни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР