Беларус търси алтернативи на руския петрол и с оглед на

...
Беларус търси алтернативи на руския петрол и с оглед на
Коментари Харесай

Беларус търси алтернативи на руския петрол, включително от САЩ и Близкия Изток

Беларус търси други възможности на съветския нефт и предвид на това договаря със Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за доставки, съобщи президентът Александър Лукашенко, представен от БНР, която се базира на организация Белта.

Беларус и Русия не съумяха да реализират съглашение по контракт за петролни доставки през тази година, което накара Москва да спре подаването на скъпата енергийна суровина за беларуски рафинерии. По-късно, на 4 януари, те бяха отчасти възобновени.

Лукашенко упреква Кремъл, че желае да принуди Беларус да влезе в съюз с Русия, което съгласно него ще значи завършек на политическата му кариера. Той е предложил нов кръг договаряния с съветския президент Владимир Путин за решение на разногласието с петролните доставки.

Беларус остава без петрол?

"Не желая да бъда последният президент на Беларус ", съобщи той през днешния ден, като разгласи, че договаря за петролни доставки със Съединени американски щати, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Идната седмица държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо ще посети Беларус. Лукашенко също по този начин означи, че Русия е поискала по-висока цена за петрола, в сравнение с от Полша и Германия.

"Няма да купуваме нефт от страна монополист. И това не е блъф ", добави той.

Президентът на Беларус уточни, че съветските компании са поискали от Минск да заплаща награда от 15-16 $ на звук към цената на петрола. "Умножено по 24 милиона тона - това е "прилична сума ", сподели Лукашенко.

Беларус чака да получи идната седмица първата партида нефт от Норвегия, откакто главният ѝ снабдител, Русия, спря подаването на суровината при започване на месеца. Това съобщи през днешния ден представителят на компанията "Белнефтехим " Александър Тишченко.

По-рано първият вицепремиер Дмитрий Крутой заяви, че държавното управление е отправило търговски оферти за закупуване на нефт от Украйна, Полша, Казахстан и балтийските страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР