Беларус създава нова териториална отбрана в страната си, за да

...
Беларус създава нова териториална отбрана в страната си, за да
Коментари Харесай

На фона на войната в Украйна: Беларус създава ново паравоенно формирование


Беларус основава нова териториална защита в страната си, с цел да може всеки да знае по какъв начин да „ борави с оръжие “ и да е подготвен да реагира на акт на експанзия. Това разпореди в понеделник президентът на страната Александър Лукашенко, заяви Ройтерс.

Лукашенко, който е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, нееднократно е казвал, че страната ще отвърне, в случай че бъде нападната. Същевременно преди година Беларус разреши изпращането на съветски войски в Украйна от територията си.

В понеделник по време на Съвета на сигурността Лукашенко сподели, че всеки човек би трябвало да може най-малко да борави с оръжие.

" Най-малкото, с цел да отбрани фамилията си, в случай че е належащо, дома си, личното си парче земя. И в случай че се постанова - страната си ", сподели той, добавяйки, че при положение на експанзия отговорът ще бъде бърз, недопечен и съответен.

Министърът на защитата Виктор Хренин съобщи, че силите за териториална защита ще разполагат със 100 000-150 000 доброволци или повече, в случай че е належащо. В идеалния случай паравоенното формирование ще бъде във всяко село и град.

В момента Беларус разполага с професионална войска, която наброява към 48 000 военнослужещи и към 12 000 гранични чиновници, съгласно Международния институт за стратегически проучвания от 2022 година

Александър Лукашенко е най-дългогодишният властник в Европа. Той стои отпред на страната от 28 години и е подвластен от Русия в политическо и икономическо отношение. През 2020 година поддръжката на Владимир Путин му оказа помощ да удържи на всеобщите продемократични митинги през 2020 година

Близките връзки сред двете страни разпалиха опасенията в Киев, че Путин ще окаже напън върху Лукашенко да се причисли към нова сухопътна атака и да открие нов фронт в съветската инвазия в Украйна.

" Елементите на Студената война: конкуренцията във въоръжаването и нуклеарният шантаж от страна на водачите на обособени западни страни се върнаха в актуалния интернационален дневен ред ", сподели Лукашенко в понеделник.

Заради поддръжката на Беларус за войната на Русия в Украйна Европейският съюз, Съединените щати и други страни постановиха наказания на стойност милиарди долари на някогашната руска страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР