Беларус има готовност да помогне на Украйна да изнася зърното

...
Беларус има готовност да помогне на Украйна да изнася зърното
Коментари Харесай

Лукашенко е съгласен Украйна да изнася зърното си през Беларус

Беларус има подготвеност да помогне на Украйна да изнася зърното си, с цел да помогне за прекъсване на разрастващата се продоволствена рецесия. Това съобщи президентът Александър Лукашенко, представен от " Ройтерс " и организация БелТА.

" Сега всички търсят логистика... Добре, можем да преговаряме. Нямаме нищо срещу - придвижите го (зърното - бел.ред.) през Беларус, само че би трябвало да има взаимни отстъпки ", уточни той.

По-рано заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев дефинира като неистина изказванията, че Русия е провокирала продоволствената рецесия.

Преди дни стана ясно, че Анкара и Москва ще обсъдят основаването на евентуален морски кулоар за експорт на селскостопански артикули от Украйна.

Това ще се случи на 8 юни, когато съветският външен министър Сергей Лавров ще посети Турция с военна делегация.

Руският президент Владимир Путин към този момент съобщи, че Москва е подготвена да способства за разрешаването на продоволствената рецесия, само че едвам откакто бъдат отстранени политически стимулираните наказания.

От своя страна Киев назова " изнудване на цялата интернационална общественост " думите на съветския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, че Москва може да обмисли повдигане на блокадата на пристанищата в Черно море в подмяна на анулация на част от антируските наказания.

Путин е упрекван, че употребява храната и глада като оръжие, защото силите му към този момент месеци наред блокират жизненоважни пристанища и нападат селскостопанските логистични центрове в Украйна, която е главен експортьор на огромна част от зърнените култури в света.

Заедно Русия и Украйна обезпечават повече от една четвърт от зърнените култури в света, както и други значими съществени артикули за готвене като слънчогледовото олио.

Нарушаването на износа на селскостопански артикули докара до повишаване на цените на храните, изключително за африканските и близкоизточните страни, които разчитат в огромна степен на импорт от Русия и Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР