Беларус е единствената европейска държава, в която все още се

...
Беларус е единствената европейска държава, в която все още се
Коментари Харесай

Там, където футболът не спира въпреки страха на играчите

Беларус е единствената европейска страна, в която към момента се играе футбол и то с аудитория. Във Висшата лига следва четвърти кръг и макар разпространяването на ковид, месните управляващи нямат никакво желание да стопират шампионата. А това провокира нечуван интерес към шампионата и увеличаваща се зрителска публика от целия свят.
Защо беларуският футбол завоюва от пандемията COVID-19 Властите в страната не считат да стопират шампионата
Освен Беларус има още две страни, в които за футболистите няма отмора, а страхът от заразяване с COVID-19 e голям. Това са Никарагуа и Бурунди.

" Дирианген " е най-старият клуб в Никарагуа. Преди мачовете футболистите си поставят маски, надявайки се, че по този начин ще се предпазят от подлото заболяване. Въпреки че тимът е трети, няма предпочитание да се бори за повече сега, а упорства за преустановяване на шампионата.

" Футболистите ни не желаят да не престават да играят ", признава генералният управител на отбора Серхио Саласар. " Страхуват се и ние ги разбираме. Искаме да прекъснем шампионата, само че всички клубове гласоподаваха и болшинството бяха за продължение ".

В страната са доказани пет случая на COVID-19, само че всяка седмица се преразглежда решението за продължаването на шампионата. Само " Дирианген " се е оповестил за прекъсване на шампионата при последната среща на клубовете във вторник. Останалите 9 отбора не са подготвени да се откажат от мачовете. А главната повода за това е президентът на страната Даниел Ортега, който ръководи със здрава ръка и смята футбола за мощно средство за удържане на властта.

" Дирианген " е единственият тим в елитния ешалон, който оцелява с минимално или напълно никакво финансиране от страната.

Други четири клуба са на частни притежатели, само че разчитат и на властта, по тази причина може да се каже, че съблюдават директивите от горната страна.

Режимът на Ортега се разклати през април 2018 година, само че протестното придвижване, превзело улиците, бе потушено със мощ и проливане на доста кръв. Последвалите стачки нанасят сериозен удар по иконимиката. Затова се счита, че прекъсването на футболното състезание би означавало, че нещата в страната още веднъж излизат отвън надзор.
Спортен публицист от Беларус: Ситуацията стартира да припомня за Чернобил "Най-доброто лекарство против СПИН, рак, радиация, Ебола или ковид е да караш трактор ", споделя настроенията в страната Дмитри Хвиедарук
" Продължаването на лигата е резултат от желанието на държавното управление да потвърди, че всичко е обикновено, само че това е нормалност, която действително не съществува ", твърди журналистът Камило Веласкес. " От 2018-а насам обезверено се пробват да покажат, че нещата към този момент са както преди и това включва действието на спортовете. Коронавирусът се оказа огромна опасност, тъй като се опасяват от обща стачка, а затварянето на всичко би основало опция за нещо такова ".

Затова и футболът си продължава все по този начин макар страха: " Работата ми е да играя и до момента в който институцията, която дава отговор за здравето, не прекъсне спортните събития, всичко ще си продължи както нормално ", споделя нападателят на " Уолтър Ферети " Дшон Форбс пред " Гардиън ".

Пабло Гайего, който е испанец и играе в " Манагуа ", акцентира, че е " супер благополучен " от грижите на клуба си: " Ако усещам, че физическото ми положение е изложено на риск, съм сигурен, че мога да приказвам с тях, само че ние се усещаме в сигурност и считаме, че нужните ограничения се взимат ", изяснява той.

Всъщност тимът " Уолтър Ферети " е благосъстоятелност на никарагуанската полиция, до момента в който " Манагуа " е на издръжката на кметството на столицата.

" Играчите са доста, доста уплашени ", продължава Веласкес и твърди, че няколко от тях в персонални известия са му признали какъв брой безпомощни са и по какъв начин са принудени да играят срещу волята си. " Когато с футбол си изкарват прехраната и когато страната им заплаща заплатите, можем да разберем за какво ще си мълчат ".

Седмият в класирането " Реал Мадрис " е бил подготвен на непокорство, обявявайки в обществените мрежи, че няма да се яви за дуела си с " Реал Естели " на 22 март. Впоследствие известието е мистериозно изтрито, " Мадрис " се появява за мача и го губи с 0:4.

Феновете са твърдо за прекъсване на шампионата, защото така и така им е неразрешено да посещават срещите. Футболистите пък тичат по терена с маски: " Некомфортно е за играчите, само че те самите избират да носят маски ", споделя генералният управител на " Дирианген " Саласар.

Един от водещите играчи на " Дирианген " - костариканецът Себастиан Баркеро, към този момент е получил позволение да се прибере вкъщи и останалите играчи също са били уверени, че при предпочитание ще бъдат пуснати.

" Първо би трябвало да се погрижим за здравето на хората ", приключва Саласар. " И продължаваме да считаме, че не би трябвало да играем ".

bTV приканва: останете си у дома!

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 449 27 10 25 Света 961343 26146 49160 203155 Заразени* Нови Починали България 449 27 10 Света 961343 26146 49160
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР