Беларус договори доставката на първата партида руски петрол на цена

...
Беларус договори доставката на първата партида руски петрол на цена
Коментари Харесай

Беларус с първа партида руски петрол на цена без премия

Беларус контракти доставката на първата партида съветски нефт на цена без награда, скоро страната ще получи нужните размери от суровината, с цел да работят без спиране беларуските рафинерии през януари. Това заяви през днешния ден концернът Белнефтехим, представен от ТАСС.

Работата по подписване на контракти за доставка на въглеводороди от Руската федерация в Република Беларус на цена, изключваща награда за доставчиците, продължава. Днес се изготвят документи с съветската компания за изпомпване на първата партида нефт, закупен на цена без награда, уточни концернът.

Обемът на суровините, които се чака да бъдат доставени в най-скоро време, както и насъбраните запаси, ще подсигуряват непрекъснатата употреба на националните нефтопреработвателни фабрики (НПЗ) през януари 2020 година, посочи Белнефтехим.

По-рано източници на ТАСС обявиха, че казусът с доставките на съветски нефт е зародил заради обстоятелството, че Беларус е изискал да отстрани наградата към договорната цена.

Президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко - организираха два телефонни диалога на 30 и 31 декември, с цел да обсъдят доставките на съветски нефт за републиката, както и доставките и преноса на газ.

На 31 декември беларуският водач беседва по тези въпроси и с съветския министър председател Дмитрий Медведев и съветския министър на енергетиката Александър Новак. Същия ден Лукашенко разпореди на управлението на нефтохимическия комплекс да подписа контракти за доставка на нефт и да създаде изискванията за доставка на първични материали от пристанищата на Балтийско море по железопътната мрежа и по петролопровода " Дружба ". Споразумения обаче не бяха подписани, напомня ТАСС.

Вчера Белнефтехим разгласи, че съветски нефт не се доставя от 1 януари и че зареждането на НПЗ е понижено до минималното софтуерно възможно равнище. По-късно концернът заяви, че Беларус краткотрайно е спрял износа на петролни артикули, създадени в рафинериите в страната. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР