Беларус често е описвана като държава с последната съветска икономика.

...
Беларус често е описвана като държава с последната съветска икономика.
Коментари Харесай

Беларус: последната съветска икономика

Беларус постоянно е описвана като страна с последната руска стопанска система. Силен промишлен и аграрни бранш, следен от страната и завещан от Съюз на съветските социалистически републики, оказа помощ на страната съвсем да унищожи бедността, написа Deutsche Welle.

Данните на Световната банка показват, че сред 2000 и 2013 година делът на хората, живеещи в беднотия, понижава от 60% до 5%, при приблизително 14% за Европа. Може и да не е богата страна, само че неравенството в приходите в Беларус е по-ниско от това в Русия и Украйна.

" Този стопански модел обаче е стар и неефикасен ", споделя икономистът Клаус-Юрген Герн от Kiel Institute for the World Economy. Той акцентира, че са нужни дълбоки промени за модернизиране на 72-рата международна стопанска система и възстановяване на виталните стандарти. В същото време той се съмнява, че сходни промени могат да се случат в границите на ръководството на Александър Лукашенко.

Зависимостта от Русия

Зависимостта от богатата на енергийни запаси Русия е все по-видима посред най-тежката в историята политическа рецесия в страната.

Отношенията са толкоз преплетени, че Москва към този момент предложи да помогне за усилването на сигурността, с цел да потуши яростта на публичния яд. Някои даже се чудят по какъв начин Беларус е останала самостоятелна страна, откакто Москва и Минск подписаха съглашение преди две десетилетия за формиране на единна страна.

Над 46% от стоките, създадени в Беларус, се изнасят в Русия, при 24% за Европейския съюз. Русия е и главният сътрудник във вноса на страната, виновен за над половината от импорта. В същото време вносът от Европейски Съюз е едвам 20%. Русия е и най-големият заемодател и държи съвсем 38% от националния дълг на своята съседка.

Беларус в числа:

Население: 9,4 млн.

Икономика: $63,1 милиарда

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията: $6 713

Очаквана дълготрайност на живота: 74,5 година

В сърцето на икономическите връзки е голямата скица на Москва за субсидиран импорт на нефт, която разрешава Беларус да получава нефт на цени под пазарните. Вече в страната " черното злато " се рафинира и се продава на открито. Подобна договорка съществува и при природния газ.

Президентът на Русия Владимир Путин предложи съглашението да бъде променено и последователно прекъснато до 2024 година - опит да вкара Минск в още по-дълбок политически и стопански съюз. Лукашенко, към този момент, отхвърля, само че при започване на тази година Москва краткотрайно спря вноса на нефт, което докара до 16% срив на петролната промишленост н

" Енергийните дотации са съветски инструмент за напън над Беларус ", споделя Герн.

Огромни провокации пред всяка нов власт

Заплахата от загуба на годишни доходи от експорт на нефт на стойност €11 милиарда е голямо предизвикателство за всяко ново държавно управление, което може да пристигна на власт, в случай че Лукашенко бъде отхвърлен.

Reuters пресмята, че поддръжката на Русия за стопанската система на Беларус доближава 12% от Брутният вътрешен продукт годишно. Всяка нова власт ще би трябвало деликатно да балансира връзките с Европейски Съюз, до момента в който в това време държи и Русия близо.

" Ако има промени в държавното управление, енергийните дотации ще са извънредно ефикасен лост, с който Русия да попречи на новите водачи да донесат смяна ", споделя Герн. " Но без смяна стопанската система евентуално ще стагнира и ще спада в идващото десетилетие поради неналичието на рационализация и нови вложения ".

Икономическа и валутна рецесия

Икономиката на Беларус ще се свие с 2% тази година поради краткотрайната петролна обсада и пандемията, съгласно Световната банка. Най-важният търговски сътрудник на страната, Русия, е четвъртата най-засегната от рецесия страна в света след Съединени американски щати, Бразилия и Индия. Други калкулации, правени преди митингите и стачките, предвижда 4% спад.

Беларуската рубла поевтиня с 30% против еврото от началото на годината и евентуално ще се обезцени още поради политическата неустойчивост.

Централната банка към този момент няма желание да се намесва, като споделя, че контролът върху капиталите ще сътвори повече проблеми, в сравнение с ще репи. Все отново порастват терзанията, че жителите теглят депозитите си от банките, което пък основава голям проблем на последните.

Динамичен софтуерен бранш

Въпреки че архаичните държавни компании към момента са гръбнак на стопанската система, разрастващ се софтуерен бранш се появява в двумилионната столица. В софтуерен парк в покрайнините на Минск има 450 стартъпа. Именно там, да вземем за пример, е свършена по-голяма част от работата по разработка на известното приложение Viber.

Съществуването на софтуерния бранш подкрепя основаването на междинна класа, която желае кариера в бранша на услугите, а не в производството. Извън Минск обаче междинната заплата остава под €200 на месец.
 Беларус - източноевропейският IT хъб?
Беларус - източноевропейският IT хъб?

Минск е напът да одобри законователни промени, които да поддържат развиването на сектора
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР