бективният анализ на наличните данни и нормативните разпоредби към момента

...
бективният анализ на наличните данни и нормативните разпоредби към момента
Коментари Харесай

КЕВР: Няма основания цените на парното и тока да се преразглеждат

бективният разбор на наличните данни и нормативните разпореждания все още не дават нужните учредения за преразглеждане на цените на топлинната и на електрическата сила, одобрени за регулаторния интервал 01.07.2020 година – 30.06.2021 година

Това се споделя в писмо на Комисията за енергийно и водно систематизиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева.

От регулатора декларират, че са неоснователни и тенденциозни изказванията, че през заплащаните цени клиентите кредитират "Топлофикация София " ЕАД за разноските за природен газ, защото по подобен метод може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за направените по-високи разноски за квоти въглеродни излъчвания.

Към сегашния миг отчетните данни демонстрират, че междинното отклоняване сред избраната планирана цена на природния газ за интервала 01.07.2020 година – 31.12.2020 година по отношение на постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%. Дори при инспектиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 година с настоящите стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), настоящия курс на щатския $ и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е още веднъж към 12%, т.е. под минималния дължим предел от 15%, се показва в писмото до Омбудсмана.

Комисията смята за неправилни изчисленията на някои цивилен организации и за неточни направените въз основа на тях изказвания, че от 01.07.2020 година до момента "Топлофикация София " ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лева, вследствие на постигнатите по-ниски цени на природния газ.

Въпросните калкулации не са съобразени с текста на наредбите, дефиниращи понятието "съществено изменение ", защото се основават на съпоставяне сред реализирана цена през третото и четвъртото тримесечие на 2020 година със междинната планирана цена за целия регулаторен интервал, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие, се споделя в писмото на Комисията.

При съпоставяне на плануваната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 година с регистрираната цена за същия интервал е видно, че отклонението е в размер на към 12%, т.е. надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лева, споделят още от регулатора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР