Бежанците са страшен проблем за Турция при нейните икономически проблеми.

Бежанците са страшен проблем за Турция при нейните икономически проблеми. ...

Рекетът на Ердоган към Европа и България.


Бежанците са страшен проблем за Турция при нейните икономически проблеми. Увеличават се и престъпленията. Те пренасят друга атмосфера, те принасят Близкия изток в Турция, което е опасно и неизгодно за България.

Това е поредният рекет на Анкара към Европа, включително и към нашата страна като част от Европа.

На 18-ти март 2016 беше подписано споразумение между ЕС и Турция за сирийските бежанци и в него бяха предвидени финансови средства в размер на 3 милиарда евро плюс визова либерализация за пътуване на турски граждани в ЕС.

"Миналата година по време на българското европредседателство имаше среща на върха във Варна във формат Турция-ЕС, от която единствения положителен резултат, който зарадва Реджеп Таийп Ердоган, беше договарянето на нови 3 милиарда евро помощ", каза бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"По-голямата част от тези пари вече са изплатени. Освен това, тези пари се дават на Турция за обгрижване на сирийските бежанци, а не на мигрантите, където се включват и иракчани, афганистанци и т.н. Турския президент иска тези пари кеш и безотчетно, което макар и да е ставало досега, за в бъдеще няма как да стане", каза гостът в предаването "В Развитие".

По-важното в случая е, че досега Турция е провела две военни операции на територията на Сирия – "Щитът на Ефрат" и "Маслинова клонка" и има готовност за трета. В резултат на тези военни операции Анкара фактически е окупирала пет хиляди квадратни километра сирийска територия и няма никакво намерение да я напуска. Всъщност желанието е да се създаде т.нар. "Зона за сигурност", за която се водят преговори със САЩ и искането на Анкара е тази зона да е с много голяма ширина и дълбочина – по цялата турско-сирийска граница, която е 911 километра, и с дълбочина 20 мили (36 км). Целта е от тази зона да се изтласка кюрдите и там да се заселят т.нар. "туркомани", допълни той.

В районите източно от река Ефрат действат отрядите на сирийските кюрди, които изнесоха войната срещу ДАЕШ и които са активно подпомагани, включително и с тежко въоръжение, от САЩ, посочи Димов.

Отношенията между Турция, Русия и Иран са много сложни. На 27-ми август Ердоган спешно посети Москва именно поради тези различия, които има с Русия по отношение на Сирия. На първо място, това е отношението към сегашното управление и специално Башар Асад. Москва стои зад него, Техеран също (макар и по други причини), докато позицията на Анкара е съвсем различна. Второто нещо е отношението към териториалната цялост и запазването на суверенитета на държавата Сирия. Русия и Иран са твърдо за, а Анкара макар и на думи да е за, на практика е окупирала 5000 кв. км сирийска територия. На трето място – отношението към сирийските кюрди, което в Турция е много по-различно от това в Русия, Иран, да не говорим за САЩ, каза още гостът.

Георги Димов за отношенията на Турция и САЩ и "мераците" на Анкара за ЕС - четете тук
По публикацията работи: Александър Попов

Източник: dnes.bg