Бежанци са се опитали да влязат на българска територия през

...
Бежанци са се опитали да влязат на българска територия през
Коментари Харесай

The Guardian: Бежанци опитаха да влязат в България, военни и полиция ги спряха

Бежанци са се пробвали да влязат на българска територия през границата с Турция в региона на граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле, само че са били спрени от български служители на реда и военни, заяви The Guardian като се базира на турска локална телевизия.

По данни на министъра на защитата на България Красимир Каракачанов патрули на " Гранична полиция " са спрели тази заран две имигрантски групи от към 30 индивида всяка от които пробвала да премине турско-българската граница.

" Заявявам безапелационната си решителност армията да окаже цялостно подпомагане и да предприеме всички нужни ограничения за запазване на държавната граница, като не допусне нито един незаконен преселник на територията на България. За тази цел Българската войска има подготвеност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника ", акцентира министър Каракачанов.

Междувременно турски медии предават, че местната сирийска общественост в Истанбул е започнала да провежда рейсове, които да водят хора от града до границите.

Ситуацията с бежанците ескалира откакто по-рано през днешния ден почитан турски представител съобщи, че пуска бежанците към границите с Европа след гибелта на 33 турски военни от въздушна офанзива в Идлиб.

Така Турция наруши обещанието, обещано на Европейски Съюз през 2016 година да стопира потока от мигранти към Европа против което изиска 3 милиарда евро.

С усещането, че " прозорецът " за овакантяване на Турция може да е временен, част от 3,6 милиона сирийци, живеещи сега в страната, започнаха да се движат бързо.

Турската телевизия сподели и фрагменти по какъв начин над 300 бежанци, измежду които и дами, и деца, вървят пешком по автомагистралите и през горите на път към границите с Европейския съюз рано тази заран. Сред хората в групата е имало сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Освен към България, бежанци са се отправили и към Гърция, оповестява The Guardian. Част от тях са се струпали край турският черноморски курорт Айвалък с желанието да пропътуват с лодка до гръцкия остров Лесбос.

Турските управляващи упрекнаха режима на Башар Асад за офанзивите на техните военни, само че източници в Идлиб са посочили фрагменти от нощта с офанзивите, които допускат, че те са осъществени от съветските военно-въздушни сили.

Смъртоносната бомбардировка преля капката на нарастващо напрежение от няколко седмици между Турция, последовател на сирийските бунтовници и член на НАТО, и Москва, която е в съюз с Асад.

Освен това Москва изпрати два военни кораба - адмирал Макаров и адмирал Григорович, и двата способни да изстрелват крилати ракети " Калибр " от Черно море до средиземноморските води край Сирия. Те се придвижиха през Босфора, който се ръководи от интернационална спогодба, плавайки през сърцето на Истанбул.

Организация на обединените нации съобщи в понеделник, че последните боеве се доближават " рисково " до лагерите на разселените, рискувайки да се стигне до  " кървава баня ".

Изглежда, че решението на турската страна цели да принуди Европейски Съюз и НАТО да поддържат новата военна интервенция на Анкара в Идлиб.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР