Бежанци използват граничните пунктове на Европа и се качват тайно

...
Бежанци използват граничните пунктове на Европа и се качват тайно
Коментари Харесай

Мигранти ползват наши камиони за "такси", качват се без шофьорът да знае


Бежанци употребяват граничните пунктове на Европа и се качват скрито в български камиони. Властите постоянно ги хващат, само че и санкционират водачите.  Български превозвачи се обърнаха към Нова телевизия, с цел да опишат по какъв начин се случва това и какви са следствията за тях. Само през последните дни на границата сред Сърбия и Хърватия са арестувани 15 мигранти и са санкционирани петима водачи.

Повечето мигранти избират за последна дестинация Англия и Германия, настояват българските превозвачи. Вмъкват се в каросериите на камионите по време на почивките на водачите или преди граничните пунктове.

„ Този проблем е от няколко години и е най-сериозно изразен на Кале, Франция, където всеобщо има нападения на мигранти. Отскоро казусът се появи на сръбско-хърватската граница ”, описа Йордан Арабаджиев, ръководител на Съюза на превозвачите в България.

Димитър е интернационален водач повече от 20 години. В събота, 2 септември, е хванат от хърватските управляващи на границата със Сърбия. Той извършва курс от България към Италия, транспортира желязо. При инспекция хърватските управляващи намират в каросерията четирима мъже от Афганистан. По думите на водача мигрантите се озовават в камиона му без негово познание и със съдействието на сръбските митничари.

„ Тази година на сръбско-хърватската граница имаме над 20 случая, обжалвали сме 15 от тях, само че към момента нямаме решение по този проблем ”, разясни Арабаджиев.

Преди няколко месеца представители на Съюза на превозвачите се срещат със сръбските и хърватските управляващи, с цел да потърсят подпомагане за решение на казуса.

„ Поставихме доста остро казуса, само че за жалост съгласно нас това е по-скоро скица на сръбските митнически управляващи, които пропущат безпроблемно камиони, където има бежанци ”, сподели Йордан Арабаджиев.

Глобата, която заплаща всеки водачи, в чийто камион е хванат мигрант, е към 4500 евро. За 2017 година сигналите са 220, 123 от които са обжалвани. В 87 от случаите санкциите са анулирани. Повечето от тях са в региона на Кале.

Схемата работи по-лесно в страните от Европейския съюз, защото там камионите не се пломбират. Мигрантите съумяват и по други способи – режат брезента или се качват върху камиона. Загубите за превозвачите са в размер на хиляди левове. Проведени са срещи както с френските управляващи, по този начин и с българското Министерство на външните работи. Шофьорите са инструктирани по какъв начин да действат на френската граница.

По думите на превозвачите през 2018 година набезите на мигрантите на френската граница са лимитирани, само че на сръбско-хърватска територия " ужилените " водачи са десетки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР