Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, смята вирусологът

...
Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, смята вирусологът
Коментари Харесай

Вирусолог: Бежанците сеят опасни зарази!

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, счита вирусологът доктор Радка Аргирова. „ Децата на идващите фамилии не са имунизирани въобще, защото техният народен имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са инфектирани и какво могат да пренесат ”, сподели във Велико Търново медикът. Тя уточни, че огромна част от бежанците се имунизират в турските лагери, само че не са обхванати на 100%. Според нея единственият сигурен метод да бъдат защитени българчетата е те да бъдат имунизирани.

Опасенията на вирусолога показа и депутатът Нигяр Джафер, която е член на здравната комисия в Народното събрание. Тя дефинира бежанската вълна като същинско тестване за здравните системи на европейските страни. „ Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви имунизации, което ще сложи и редица финансови и организационни проблеми”, уточни тя.

Велико Търново бе хазаин на огромен здравен конгрес, отдаден на имунизациите. Дискусията се провежда от Фондация „ Мост”. Събитието почетоха заместник- кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, шефът на Дирекция "Социални действия и опазване на здравето " доктор Росица Димитрова, изтъкнати лекари и специалисти, заяви Дарик.

По време не срещата бяха сложени редица настоящи въпроси, измежду които и антиваксиналните настроения в страната.„ Ние би трябвало да обучим нашите лекари, да им кажем изгодите от имунизациите, какви са страничните дейности и противопоказания. Всичко това би трябвало да почива на същинска научна основа и знание”, безапелационна бе доктор Радка Аргирова. Тя акцентира, че имунизацията е единственият метод за предотвратяване от редица заболявания, изключително от тези излъчени по въздушно- капков път. „ Ние не можем да се изолираме от живота- всички пътуваме в градския превоз, вървим на кино, срещаме се с хора. Ние сме публични същества”, изясни вирусологът. По нейни думи ваксиналното дело се уголемява в международен мащаб, а през днешния ден се създават имунизации даже против затлъстяване, хипертония, диабет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР