Бежанската криза ще продължи дълго, обстановката в региона не е

...
Бежанската криза ще продължи дълго, обстановката в региона не е
Коментари Харесай

Отливът на офицери от армията е тревожна тенденция, смята началникът на отбраната

Бежанската рецесия ще продължи дълго, ситуацията в района не е добра, изясни пред БНР началникът на защитата ген. Андрей Боцев. " Нееднократно сме анализирали и алармирали управителните институции за геостратегическата среда за сигурност. Не е добра ситуацията и продължава да се утежнява в нашите съседи. Като образец мога да посоча на Република Сръбска, Босна и Херцеговина, проблемите сред Сърбия и Косово - по-точно Косовска Митровица. Напрежението сред Турция и Гърция пораства. Отделно и бежанската рецесия. Според анализите, тя няма да е за година - две - три, а ще продължи много по-дълъг интервал и ние, а ние сме граница на Европейския съюз. Опасностите при нас са повече косвени, а не директни ".

Армията ни продължава да взе участие в защитата на българо-турската граница. Има и още една интервенция - по логистична поддръжка на органите на " Гранична полиция " от 2015-а, добави той.

По мотив констатацията по време на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), че за последната година армията е намаляла с 1000 души, ген. Боцев разяснява, че сходен проблем имат всички страни-членки на НАТО. В централна България за работа във войската кандидатства по един човек за едно място, а в периферията има по трима-четирима претенденти, добави той.

Отливът и на офицери от армията към по-добре платени и по-престижни специалности в цивилния живот обаче е тревожна наклонност. Некомплектът от офицери е към 1400 души или към 20%. Подготовката на един офицер е дълъг интервал, напомни боен №1. Променихме разпоредба 15, където командирите получават в допълнение възнаграждение за командване и ръководство на хора, посочи той обществената страна на въпроса.

В момента плановете на сухопътни войски и за бойната машина и на военновъздушните сили са на координиране сред ведомствата и ще бъдат признати в Министерски съвет. Имаме увещание в най-кратки периоди да се одобряват и от депутатите в Народното събрание.

Ген. Боцев напомни пагубния резултат, по думите му, с плана на Военноморските сили. Тогава се яви единствено един претендент, завоюва и в последния миг си отдръпна присъединяване.

Той не подмина и казуса с въвеждането на 20% Данък добавена стойност върху сумата, която бе гласувана за рационализация на плановете ни от Народното събрание. Това е повода да се преработят плановете. В момента се преработва, с цел да можем да се включи в тази финансова рамка и да имаме качества - това, което фактически ще ни е най-необходимо. Имаме увещание, че до юни месец този план и бъде признат от Министерския съвет и Народно заседание.

" Не е правилно обаче, че от два самолета " Спартан " се прави един, с цел да има какво да лети на парада. Сключен е контракт за поддръжка с италианската компания " Аления аеронавтика " до 2021 година, освен това на доста занижени цени ", изясни ген. Боцев.

" Моето мнение, като шеф на защитата, е че и трите типа въоръжени сили имат потребност от рационализация и превъоръжаване, тъй като в една интервенция може водещи да са Сухопътни войски, само че имат потребност от подпомагане, обезпечаване и поддръжка и от Военновъздушните, от Военноморските. Няма ли едната поддръжка, интервенцията е обречена на крах. Трябва и трите плана да вървят дружно, сподели ген. Боцев.

През 2017 година в международен мащаб са направени най-големите военни разноски от времето на Студената война. Причината е непрекъснатото утежняване в последните години на стратегическата среда за сигурност, разяснява началникът на защитата.

По мотив уговорката от срещата в Уелс разноските за защита да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт в околните години, той посочи, че брутният вътрешен артикул на Германия и на България е " светлинни години разлика. Принципът в НАТО е, това че разноските в НАТО би трябвало да се разпределят съразмерно сред страните-участнички. НАТО не е спонсор. Безплатен обяд няма. Всеки дава своя принос ".

Мястото на България обаче е в пакта, безапелационен е началникът на защитата.

Припомняме, ден преди в страната ни да дойде заместител генералният секретар на Алианса зам.-председателят на 44-то национално заседание и водач на партия " Воля " Веселин Марешки се разгласи за референдум дали да оставаме в НАТО.

В отговор на неговото изказване представители на изпълнителната и законодателната власт оповестиха поддръжката си за участието ни в НАТО. Президентът Румен Радев, който беше пълководец на Военновъздушни сили преди да бъде определен съобщи, че приел думите на Марешки като смешка.

По време на срещата на външния ни министър Екатерина Захариева и заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлер първият ни посланик увери, че твърдо сме в НАТО. Готемюлер, която бе на работно посещаване в София, увери, че за по-малко от 24 часа се е убедила в това увещание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР