Бежанската криза ще продължи дълго, обстановката в региона не е

...
Бежанската криза ще продължи дълго, обстановката в региона не е
Коментари Харесай

Бежанската криза ще продължи дълго, прогнозира началникът на отбраната

Бежанската рецесия ще продължи дълго, ситуацията в района не е добра, изясни пред БНР началникът на защитата ген. Андрей Боцев.

" Нееднократно сме анализирали и алармирали управителните институции за геостратегическата среда за сигурност. Не е добра ситуацията и продължава да се утежнява в нашите съседи.

Като образец мога да посоча на Република Сръбска, Босна и Херцеговина, проблемите сред Сърбия и Косово - по-точно Косовска Митровица. Напрежението сред Турция и Гърция пораства. Отделно и бежанската рецесия.

Според анализите, тя няма да е за година - две - три, а ще продължи много по-дълъг интервал и ние, а ние сме граница на Европейския съюз. Опасностите при нас са повече косвени, а не директни ".

Армията ни продължава да взе участие в защитата на българо-турската граница. Има и още една интервенция - по логистична поддръжка на органите на " Гранична полиция " от 2015-а, добави той.

" Няма напор от бежанци. Спокойна е границата, тъй че сме понижили хората до най-малко ", разяснява началникът на защитата.

По мотив констатацията по време на съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), че за последната година армията е намаляла с 1000 души, ген. Боцев разяснява, че сходен проблем имат всички страни-членки на НАТО. В централна България за работа във войската кандидатства по един човек за едно място, а в периферията има по трима-четирима претенденти, добави той.

Отливът и на офицери от армията към по-добре платени и по-престижни специалности в цивилния живот обаче е тревожна наклонност. Некомплектът от офицери е към 1400 души или към 20%. Подготовката на един офицер е дълъг интервал, напомни боен №1. Променихме разпоредба 15, където командирите получават в допълнение възнаграждение за командване и ръководство на хора, посочи той обществената страна на въпроса.

В момента плановете на сухопътни войски и за бойната машина и на военновъздушните сили са на координиране сред ведомствата и ще бъдат признати в Министерски съвет. Имаме увещание в най-кратки периоди да се одобряват и от депутатите в Народното събрание.

Ген. Боцев напомни пагубния резултат, по думите му, с плана на Военноморските сили. Тогава се яви единствено един претендент, завоюва и в последния миг си отдръпна присъединяване.

Той не подмина и казуса с въвеждането на 20% Данък добавена стойност върху сумата, която бе гласувана за рационализация на плановете ни от Народното събрание. Това е повода да се преработят плановете. В момента се преработва, с цел да можем да се включи в тази финансова рамка и да имаме качества - това, което фактически ще ни е най-необходимо. Имаме увещание, че до юни месец този план и бъде признат от Министерския съвет и Народно заседание.

Премиерът Борисов има съображение да подлага на критика последните осъществени модернизационни планове на армията, съобщи ген. Боцев във връзка " закупувани излишно скъпи летателни апарати без въоръжение и контракти за тяхната поддръжка ".

" Не е правилно обаче, че от два самолета " Спартан " се прави един, с цел да има какво да лети на парада. Сключен е контракт за поддръжка с италианската компания " Аления аеронавтика " до 2021 година, освен това на доста занижени цени ", изясни ген. Боцев.

" Моето мнение, като шеф на защитата, е че и трите типа въоръжени сили имат потребност от рационализация и превъоръжаване, тъй като в една интервенция може водещи да са Сухопътни войски, само че имат потребност от подпомагане, обезпечаване и поддръжка и от Военновъздушните, от Военноморските. Няма ли едната поддръжка, интервенцията е обречена на крах. Трябва и трите плана да вървят дружно, сподели ген. Боцев.

През 2017 година в международен мащаб са направени най-големите военни разноски от времето на Студената война. Причината е непрекъснатото утежняване в последните години на стратегическата среда за сигурност, разяснява началникът на защитата.

По мотив уговорката от срещата в Уелс разноските за защита да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт в околните години, той посочи, че брутният вътрешен артикул на Германия и на България е " светлинни години разлика. Принципът в НАТО е, това че разноските в НАТО би трябвало да се разпределят съразмерно сред страните-участнички. НАТО не е спонсор. Безплатен обяд няма. Всеки дава своя принос ".

Мястото на България обаче е в пакта, безапелационен е началникът на защитата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР