БЕХ ще оспорва глобата от 77 млн. евро и твърденията

...
БЕХ ще оспорва глобата от 77 млн. евро и твърденията
Коментари Харесай

БЕХ ще оспорва глобата от 77 млн. евро и твърденията на ЕК за газов монопол

БЕХ ще оспорва санкцията от 77 млн. евро и изказванията на Европейска комисия за газов монопол
Български енергиен холдинг и дъщерните му сдружения - Булгаргаз и Булгартрансгаз, обявиха в публична позиция, че ще апелират решението на Европейската комисия, като ще оспорят както изказванията, по този начин и размера на санкцията.

[i]В понеделник Европейска комисия наложи санкция на БЕХ, неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.[/i]

От БЕХ оповестиха, че са получили решението на комисията и показват страдание, че Европейска комисия е решила да пристъпи към приемане на Решението, както и налагане на санкция. Отчитайки това развиване, би трябвало да се има поради, че хипотетичното държание касае интервал надалеч в предишното, който е бил временен за българския енергиен пазар след присъединението на България към Европейския съюз, декларират от БЕХ и не престават:

По-конкретно, БЕХ и дъщерните му сдружения не одобряват заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо състояние на българския газов пазар. Дружествата не престават да смятат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището постоянно се е осъществявал в сходство с настоящите закони. Също по този начин даването на достъп до румънския директен газопровод в никакъв случай не е било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни сдружения. Наред с това, сдруженията смятат, че размерът на санкцията е явно диспропорционален.

През целия интервал на следствието българската страна оказа цялостно подпомагане на Комисията и постави всички старания за привършване на Делото със съглашение („ вдишване на задължения “) по взаимно допустим метод. За страдание Комисията отхвърли предложенията, които включваха обилни отстъпки от българска страна. Изразяваме страдание от това развиване, поради кооперативния метод на Комисията във връзка с други скорошни антитръстови каузи, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа.

Отбелязваме, че Комисията е отчела част от причините на българската страна във връзка с продължителността на хипотетичното нарушаване, което съгласно Решението е завършило в самото начало на 2015 година Комисията също по този начин е приела, че отделянето на дъщерно сдружение от БЕХ като структурна насилствена мярка към този момент не е неотложно. Такава мярка беше планувана от Комисията в Изложението на възраженията до трите сдружения през 2015г. Наложената санкция от EUR 77 068 000, въпреки и явно несъразмерна, все пак e доста под допустимия оптимален размер от EUR 316 800 000 (т.е 10% от оборота на БЕХ за 2014 г.).

Подчертаваме, че в нито един миг от интервала на твърдяното нарушаване не са били наранени ползите на българските консуматори. Цените на природния газ в България са били контролирани от самостоятелен орган – Комисията за енергийно и водно контролиране – по правила, които пазят ползите на потребителите и обществото, и лимитират опциите за ценообразуване от публичния снабдител Булгаргаз.

Български Енергиен Холдинг и дъщерните му сдружения поставят всички старания за реализация на планове, които водят до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България. Тези старания се правят оценка позитивно и се поддържат от Комисията. Съвместните цели на сдруженията и Комисията остават непроменени и реализацията им по никакъв метод няма да бъде наранена от Решението.

Дружествата деликатно ще прегледат Решението и евентуално ще го апелират, като ще оспорят както изказванията, по този начин и размера на санкцията. Въпреки че кардинално заплащането на санкцията е дължимо в период от три месеца от датата на Решението, при положение на обжалване процедурните правила плануват или условно заплащане на санкцията, която предстои на възобновяване при положение на сполучливо обжалване, или даване на поръчителство, декларират от БЕХ. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР