Бедствието в Пернишко роди класово разслоение между обикновените хора в

...
Бедствието в Пернишко роди класово разслоение между обикновените хора в
Коментари Харесай

Перник бедства, а водопровод от Витоша снабдява тузарския „Делта Хил”, кой живее там?

Бедствието в Пернишко роди класово разслоение сред елементарните хора в квартал „ Църква”, които нямат с дни вода, и тузарите в скъпарския затворен комплекс „ Делта Хил” сред селата Рударци и Кладница, прочут като Българския Бевърли хилс, в който хората с пари не изпитват на гърба си неволите от водния режим, написа Struma.bg.

Сред щастливците, които живеят в комплекса и нямат проблемите на перничани, са сценаристът на „ Шоуто на Слави “ Иво Сиромахов и Евгени Димитров-Маестрото, актрисата Яна Маринова, Александра и Дани Петканови и други ВИП персони.

Пернишки политици и предприемачи също имат къщи в затворения и строго охраняван комплекс.

Сред тях са към този момент някогашният зам. кмет на Перник Владислав Караилиев, някогашният народен представител от ГЕРБ Владислав Димитров, предприемачът Добри Владимиров.

Комплексът разполага с денонощна защита и поддръжка, съвременна новоизградена инфраструктура – подземна електроразпределителна мрежа, пречиствателна станция, канализация и оптично окабеляване за интернет, супермаркет, магазини, детска градина, спортни площадки и други екстри.

Дали обаче гневът на перничани към богатите жители на комплекса е оневинен?! Наистина в комплекса няма режим на водата, само че за „ Делта Хил” тя идва от остарял тръбопровод от високите елементи на Витоша.

Водопроводът е строен и влезнал в употреба през далечната 1937 година. Проектанти са били столични инженери, а финансирането е от мината. Тръбата е достигала през село /сега квартал на Перник/ „ Църква”, та чак до град Батановци.

Вода от този източник употребяват и жителите на село Кладница, а при построяването му са построени 12 селски чешми с витошка вода, като волята на притежателя „ Мини Перник” е била 100 години локалните да не заплащат за тази вода.

От 12-те селски чешми в този момент са останали единствено 2, твърди локален гражданин. Според него въвеждането на режим за Кладница и „ Делта Хил” няма да реши казуса с пълнене на язовир „ Студена”, а водата щяла да отива непосредствено в рекаа Струма.

Да, само че със зареждане с вода на първокласния комплекс от този тръбопровод налягането пада и жителите на високите елементи на квартал „ Църква “ и Батановци остават на изсъхнало и хората недоволстват.

Другата част на квартала пък се зарежда от язовира и пресушаването му тормози и тях. Недоволни от концепцията за въвеждане на режим с изключение на в Кладница са и в селата Рударци и Драгичево.

Те обаче употребили вода от други източници и нямали общо с този за Кладница. Проблемът бил в многото повреди по мрежата и с въвеждане на режим ще се усилят.

Кметовете и жителите на трите села Кладница, Рударци и Драгичево се опълчват на въвеждането на воден режим и при тях. Те към този момент стачкуваха на автомагистрала „ Струма “ при кръстовището на Драгичево и даже за минути заградиха пътя.

Според кмета на Рударци Богдан Богданов от години локалните упорствали минералната вода да бъде вкарана в домовете им и да си я заплащат, само че не се случило, а в този момент тя изтича на вятъра.

Кметът на Кладница Васил Мирчев не възразява част от тяхната вода да отива за високите елементи на квартал „ Църква “, само че е изрично срещу въвеждане на режим.

Кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи, че няма да подпише новия режим за Перник и селата, препоръчан от районния министър Атанасова, до момента в който не го съгласува с всички заинтригувани институции.

Проф. Николай Слатински, който е перничанин, експерт по национална сигурност, изригна: „ Наричат го проблем с водата, само че бедата, която сполетя Перник, не е проблем, тя е тежък проблем, тя има измеренията на надигаща се злополука.

При това тази неволя не се отнася единствено до Перник, а е спомен от близкото бъдеще за доста други наши обитаеми места…

Перничани страдат, само че те биха страдали още повече, в случай че знаеха и научат, че са дезинформирани. Защото тежкият проблем с водата в Перник е извънредно тежък проблем, доста по-тежък от това, което им се споделя.

Той е началото на казуса, а не неговият заключителен стадий. На България не й пука за този проблем “.

По думите му злополуката с водата в Перник не е естествено злополучие, това е злополучие от управническа отпадналост, непросветеност, равнодушие и безнаказаност.

В дебатите за рецесията в Перник се включи омбудсманът Диана Ковачева, която упорства некачествената вода да не се заплаща от перничани. Само че от РЗИ настояват, че водата е качествена.

И от всички приказки действителни резултати към момента няма, а назад – рецесията се задълбочава. Дали новият пълномощник и някогашен шеф на ВиК и потвърдил се експерт ще способства за облекчение на обстановката следва да забележим.

Вода от „ Врелото “, от Витошкия канал и от други източници ще се влее ли в язовира? Въпрос без отговор към този момент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР