Бедствие. 24 Часа: ЕК обещала пари, ако България удържи чумата

...
Бедствие. 24 Часа: ЕК обещала пари, ако България удържи чумата
Коментари Харесай

ЕК обещала пари, ако България удържи чумата по кози и овце; България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки

Бедствие.

" 24 Часа:

Европейска комисия дала обещание пари, в случай че България удържи чумата по кози и овце

Стараем се да ограничим болестта от чума във допустимо минимален район, с цел да не бъде наранена цялата страна. Това съобщи шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Дамян Илиев на ексклузивен брифинг в неделя.

БАБХ е способният орган, който дава гаранции на страните, търгуващи с България, по тази причина дейностите ни би трябвало да са по разпоредбите на Световната здравна организация, изясни той. Те са утвърдени от 180 страни и разказват всички дейности при разкриване на заболяване. Илиев акцентира, че отговорността на България е доста по-голяма от тази на другите страни, тъй като сме гранична страна.

" Не мислете, че ние тук сме садисти, които желаят да убиват животни. Аз имам 2 кучета и 2 коня, бил съм 20 година ветеринарен доктор ", съобщи Илиев. Въпреки клиповете в обществените мрежи той и заместникът му Георги Чобанов твърдяха, че други хора с изключение на ветеринари не правили евтаназирането на животните.

112.

" Сега ":

Министерство на вътрешните работи ще похарчи над 800 хиляди лева за мобилно приложение за тел. 112

Системата на незабавния телефон 112 към момента не е с изцяло възобновени функционалности, само че все пак Министерство на вътрешните работи се готви да похарчи над 833 хиляди лева за мобилно приложение. Обявена е социална поръчка, която би трябвало да направи линията налична за хора с говорни и слухови увреждания, като даде опция за подаване на сигнали през приложения за телефони, мобилни устройства и компютри. Това излиза наяве от информация в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки.

Съвсем неотдавна, при започване на май, Министерство на вътрешните работи е намерило реализатор за огромния търг, посредством който би трябвало да се възвърне 112. Тази поръчка е за над 7 млн. лева Тя бе оповестена още през ноември предходната година, откакто месеци по-рано и жители, и оператори от системата алармираха, че има съществени проблеми. На операторите им се постановяваше да записват сигналите на ръка и не виждаха номерата, надлежно и градовете, от които им се обаждат. Така ставаха неточности. В самата социална поръчка е записано, че би трябвало да се подмени " сериозно амортизираният хардуер " в центровете в София и Русе. Проблеми има и в Монтана, Варна, Бургас и Кърджали.

Статистика.

" Дума ":

България е трета в Европейски Съюз по гибел при трудови злополуки

В България смъртността вследствие трудова акцидент е 3,6, на 100 хиляди заети, което я слага на трето място в Европейски Съюз по този индикатор. Това заяви националният секретар по сигурност и здраве към КНСБ Огнян Атанасов. В целия Европейски Съюз коефициентът е 1,8 на 100 хиляди Атанасов разясни, че у нас на 100 хиляди работещи се регистрират 83 трудови случая, до момента в който междинната стойност за Европейски Съюз е 1513 на 100 хиляди Във Франция да вземем за пример са 3500. Изводът е, че не се рапортуват трудовите злополуки, защото за тях не се заплаща, счита специалистът от КНСБ.

ДУМА напомня, че от всичките 2911 трудови злополуки през 2017 година 2318 са станали по време на работа. През м.г. трудовите злополуки са с 63 повече от 2016 година, усилват се и смъртните случаи за година - от 88 на 94.

По данни на Национален осигурителен институт трудовите злополуки през първото полугодие на т.г. са общо 1427, от които 35 са приключили със гибел.

От КНСБ желаят да бъдат възобновени секторните инспекции по безвредни условия в предприятията, които допреди 8-9 години се организираха взаимно с ГИТ. Въз основа на тези инспекции се правени изследвания и изводи за действителното положение на изискванията за безвреден труд на дадена компания.

Ваканции.

" Монитор ":

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за идната образователна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за публични празници (Денят на независимостта, Ден на националните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта, 2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската книжовност и култура). Това планува новият график за образователното време, показан от МОН.

Още преди да са почнали, на учениците им следва отмора, защото 15 септември е събота и образователната година ще започва на 17-и. Следващият почивен ден е 24 септември (понеделник), който е почивен поради 22 септември (събота), и по този начин се получават почитатели неучебни дни. Октомври ще мине единствено в учене, само че по-късно ноември стартира с 6 дни отмора.В нея влизат Денят на националните будители, който е публично неучебен, а след него е и първата почивка - есенната, която е от 2 до 6 ноември в това число.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР