Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни,

...
Бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни,
Коментари Харесай

Още поне месец бедствено положение в Перник

Бедственото състояние в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 година Това разгласи кметът на Перник Станислав Владимиров след края на съвещанието на спешния щаб в града, представен от Българска национална телевизия.
През този интервал би трябвало да се подменят 68 км от водопреносната мрежа на града. Ремонтът е належащ, с цел да се избегне разпространяването на болести. В Перник към този момент има регистрирани случаи на ешерихия коли в кв. " Проучване ". РЗИ-Перник са взели проби от всички квартали, чака се резултатите да покажат дали има проблем и на други места в града, оповестява bTV.
Около 60 литра в секунда влизат в бент. " Студена " от Владайския канал, демонстрират данните на спешния щаб. Работи се по теча в индустриалната зона. Има и оферти по какъв начин да бъдат отстранени големите количества вода, които се изливат там. В квартал " Проучване " е сменен водопроводът.
" Ще инсталираме уреди, с цел да знаем какъв брой е действително притокът и разходът, какъв брой влиза в пречиствателната станция и какъв брой излиза ", сподели регионалният шеф на Перник Емил Костадинов.
ВиК сдружението ще стартира подмяната на ВиК мрежата. Предстоят незабавни поправки и по двете пречиствателни станции. Има подготвен отчет във връзка със сондажи в язовир " Студена ". Той ще бъде показан след обяд. Ще стартират да изпомпват вода от карстовите пещери към язовира.
По време на днешното съвещание на Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов съобщи, че не желае да търси виновността за рецесията в Перник на държавните управления обратно, въпреки че виновност за казуса имат доста локални и държавни ръководители, в това число и от ГЕРБ. Най-ефективно било да се изтегли нов магистрален тръбопровод за Перник. По думите му сега се построява нова водопроводна система в придвижване.
По-рано министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че в града царува цялостен безпорядък и на всички места има течове. Според него сега се правели безумни неща, с цел да се позволи казусът.
Бедствено състояние на територията на Перник бе оповестено на 21 декември, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември.
Междувременно основният прокурор Иван Гешев взе на специфичен контрол досъдебните производства за водната рецесия в Перник. Надзорът ще се прави персонално от прокурор от Отдел " Специализиран " във ВКП.
Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура - Перник, оповестиха от прокуратурата.
Разследването се води за занемареност против общински и регионални служители, с цел да се откри имат ли виновност за водната рецесия и защо е употребена водата от язовир " Студена ".
От съвсем 2 месеца Перник е на воден режим, а язовир " Студена " е съвсем празен. Водната рецесия раздруса цялата страна и персонално министър председателят Борисов се ангажира с разрешаването ѝ. До момента рецесията коства постовете на регионалния шеф Ирена Соколова и на шефа на ВиК Перник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР