Бедствено положение в община Стражица. След поройния дъжд, който се

...
Бедствено положение в община Стражица. След поройния дъжд, който се
Коментари Харесай

Овладяна е ситуацията след скъсването на язовирна стена в общ. Стражица

Бедствено състояние в община Стражица. След поройния дъжд, който се изсипа нощес в района е скъсана стената на язовир „ Нова Върбовка ". Улиците са потънали в тиня, под вода са стотици декари аграрни земи. Екипи на пожарната следено изпускат водите и на язовир „ Чешме дере " в прилежащото село Камен, където учебното заведение и няколко къщи са наводнени.

Вижте повече в директното включване на Ралица Маринова:

Стражица Нова Върбовка, Стражица

В с. Камен продължава изпускането на язовир „ Чешме дере “ от екипи на пожарната и гражданска отбрана.

За другия язовир край с. Нова Върбовка, чиято стена тази нощ се скъса, стана ясно, че е предан на концесия за интервал от 25 година От 1998 година негов концесионер е Дончо Тодоров, който съобщи за Българска национална телевизия, че постоянно са правени инспекции на язовира и са изпълнявани всички наставления за постоянното му източване. Според концесионера повода за скъсването на стената са проливните дъждове, които са докарали приливна вълна с височина 5 м. Той е безапелационен, че няма да може да се оправи самичък със оправянето на вредите по дигата. 20 т. риба е изгубена.

Само за 30 минути са паднали над 100 литра на кв. метър дъжд. Водата от дерето придошла към среднощ и за минути заляла приземните етажи на околните къщи в село Камен.

Щети има и в главното учебно заведение в селото. Там водата стигнала до парното помещение и разляла цистерна цялостна с нафта. В село Нова Върбовка асфалтът по улиците напълно е опустошен, а земеделската продукция унищожена.
 Започна източването на язовир Започна източването на язовир "Чешме дере ", обстановката в с. Камен е овладяна
Бедствено състояние в община Стражица. След проливния дъжд, който се изсипа нощес в района е скъсана стената на язовир „ Нова Върбовка ". Стотици декар...

И в двете обитаеми места работят екипи на пожарната и гражданска отбрана, които източват язовирите.

комисар Красимир Кръстев: Ангажирани са екипи от Горна Оряховица, от бранш Специализирани оперативни действия с тези извънредно мощни помпи, с които се стремим да понижим равнището на язовира. И сега, в който осигурим свободен размер за възможен следващ дъжд, ще спрем. проф. Любомира Попова - регионален шеф на Велико Търново: Ситуацията е овладяна, управляват се язовирите, водата се изпуска и няма заплаха за популацията.
Все още не могат да се изчислят провалите от наводнението, само че по думите на кмета на община Стражица Румен Павлов, вредите ще са големи. Затова ще разчитат на помощ от страната.

По информация на кмета на общ. Стражица бедственото състояние ще бъде анулирано на следващия ден.

 Втори ден Стрелча е в бедствено състояние и без питейна вода Втори ден Стрелча е в бедствено състояние и без питейна вода
Над 5 милиона лв. са нужни на община Стрелча за справяне с вредите от пороите върху вододайната зона. Градът втори ден е в бедствено състояние и...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР