Бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на

...
Бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на
Коментари Харесай

Обявиха бедствено положение и в Разградско заради Африканската чума

Бедствено състояние заради действителната заплаха от пораждане на огнища на Африканска чума при свинете оповестиха в област Разград, оповестиха от регионална администрация. Областният шеф на Разград Гюнай Хюсмен откри и управлява съвещание на Областния щаб при бедствия и повреди по отношение на ограничение и очистване на заболяването Африканска чума по свинете и за реализиране на цялостна съгласуваност и взаимоотношение за предотвратяване възможността от пораждане на огнища на АЧС.

В края на съвещанието след решение на щаба губернаторът подписа Заповед за оповестяване на бедствено състояние заради действителната заплаха от пораждане на огнища на АЧС в Разградска област. В съвещанието участваха представители на седемте общини в региона и на институции, ангажирани с ограничението на АЧС, всички единомислещо поддържаха предлагането за оповестяване на бедствено състояние в Разградска област.

„ Обстановката се усложнява, районът е в окото на бурята, към нас към този момент има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е задоволително обезпокоителен сигнал, с цел да вземем незабавни благодаря и да сме съответни към обстановката, която може да се промени във всеки миг. Затова събрах Областния щаб при бедствия и повреди да съгласуваме нужните решения и ограничения ", съобщи господин Хюсмен при започване на съвещанието.
 
От Областната дирекция по сигурност на храните обясниха, че сега, през лятото, е пикът на болестта и, в случай че в този интервал не допуснем заболяване на територията на региона, през есента и зимата, заплахата понижава. Бедственото състояние в Разградска област влиза в действие от през днешния ден, 24 юли, продължава до 30 юли в това число .

Според заповедта координацията по осъществяването й, ще се прави от шефа на ОДБХ-Разград, от полицията имат ангажимент да провежда защитата на входно-изходните пътища на обитаемоте места , които са гранични зони на огнища на болестта и да подкрепят ОДБХ-Разград с информация за съществуването на прасета в дворовете на стопани в обитаемоте места в Област Разград.-->

Съвместните инспекции на ветеринари и полиция по парцели с информация за съществуване на нерегламентирано развъждане на свине от вида „ заден двор “ започват от Община Исперих , задачата е заличаване на нерегистрираните животни.  

Със заповедта се не разрешава достъпа  на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски артикули, защото могат да се трансфорат в възможни преносители на болестта.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР