Бедрена кост на 7 милиона години, открита преди 20 години

...
Бедрена кост на 7 милиона години, открита преди 20 години
Коментари Харесай

Кост на 7 милиона години разкрива любопитен факт за предшественици на хората

Бедрена кост на 7 милиона години, открита преди 20 години в Чад, разкрива, че приматите от типа Sahelanthropus tchadensis са първите прародители на хората, които са ходили изправени, на два крайници, съобщава сп. " Нейчър ", представено от Българска телеграфна агенция.

Изследователи от Франция и Чад разкрили остатъци от примата през юли 2001 година в Торос Менала в северната част на Чад. Те били съвсем цялостни, само че мощно повредени. Учените под управлението на палеоантрополога Мишел Брюне от университета в Поатие, Франция настояват, че макар дребния размер на мозъка като при шимпанзетата, Sahelanthropus tchadensis са имали други белези, присъщи за хоминидите като зъбите и лицето. Учените дават на екземпляра, чиито фосили откриват, името Тумай, което на езика на локалните хора значи " вяра за живот ".

По време на експедицията са открити стотици костни фрагменти и не обърнали внимание на бедрената кост. През 2004 година тя привлякла интереса на студентка от университета. С проучването й след това се заемат учени от лабораторията за проучване на еволюцията в университета ПАЛЕВОПРИМ (PALEVOPRIM), от френския Национален център за научни проучвания и откриватели от Чад.

" Находката ни споделя, че Sahelanthropus е част от човешкия жанр ", сподели Франк Ги, палеоантрополог и съавтор на проучването, оповестено в " Нейчър ". За представителите на типа ходенето на два крайници била желана форма на напредване според от обстановката, сподели той на конференция. Изследването на бедрената кост и на две кости от горните крака посочило, че приматът се придвижвал и по дърветата.

Учените заключават, че типът " се приближава повече до хоминидите от всеки различен примат ", сподели Гийом Давер, палеоантрополог от ПАЛЕВОПРИМ и водещ създател на проучването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР