Бедността се предава от поколение на поколение, сочи докладПочти три

...
Бедността се предава от поколение на поколение, сочи докладПочти три
Коментари Харесай

Образователните системи запазват неравенството

Бедността се предава от потомство на потомство, сочи отчет

Почти три пъти по-голяма е вероятността хората с главно обучение да живеят в беднотия, спрямо висшистите

Неравенството продължава да лишава прекомерно доста европейци от опцията да извлекат оптималната изгода от живота си, съобщи Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, при показване на новия преглед на Европейската комисия за образованието и образованието.

Твърде постоянно просветителните ни системи резервират неравенството – когато не се грижат за хората от по-бедните пластове на популацията, когато общественият статус на родителите дефинира просветителните достижения и придвижва бедността и понижените благоприятни условия на пазара на труда от едно потомство към идващото, добави Наврачич.

Образователното ниво е значимо при установяване на обществените резултати, сочи отчетът. Почти три пъти по-голяма е вероятността лицата, които имат единствено главно обучение, да живеят в беднотия или обществено изключване, спрямо лицата с висше обучение.

Най-актуалните данни на Обзора демонстрират също, че през 2016 година едвам 44% от младежите на възраст 18-24 години, които са приключили прогимназиален стадий на междинното обучение, са били наети. Сред общото население на възраст сред 15 и 64 години безработицата също е доста по-висока при лицата, притежаващи единствено главно обучение, спрямо тези, които имат висше обучение (16,6% по отношение на 5,1%).
още по тематиката
В същото време социално-икономическият статус дефинира триумфа на учениците: цели 33,8% от учениците от фамилиите в най-неравностойно социално-икономическо състояние имат слаби резултати, спрямо едвам 7,6% от техните връстници с най-привилегирован генезис.

Една от задачите на Европейски Съюз за 2020 година е да се понижи на 15% делът на 15-годишните възпитаници, които имат слаби умения по четене, математика и естествени науки. Като цяло обаче в реалност Европейски Съюз се отдалечава от тази цел, изключително при естествените науки, където делът на учениците със слаби достижения се е нараснал от 16% през 2012 година на 20,6% през 2015 година

Особено уязвими са лицата, родени отвън Европейски Съюз. През 2016 година цели 33,9% от лицата на възраст 30-34 години, които живеят в Европейски Съюз, само че са родени отвън него, са имали ниска подготовка (прогимназиално или по-ниско образование), спрямо едвам 14,8% от родените в Европейски Съюз техни връстници.

В Европейски Съюз вложенията в образованието са се възстановили от финансовата рецесия и са нарастнали леко (1% по отношение на миналата година в действително изражение). Ръст е бил регистриран от към две трети от страните членки. Четири страни са нараснали вложенията с над 5%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР