„Бедността и социалното разслоение в нашето общество е факт. Трябва

...
„Бедността и социалното разслоение в нашето общество е факт. Трябва
Коментари Харесай

Проф. Анелия Клисарова: Искаме помощи за деца не само в първи клас, а и за по-горните

„ Бедността и общественото разслоение в нашето общество е реалност. Трябва да вземем бързи и строги, своевременни ограничения - внасяме промени в Закона за фамилните помощи за деца ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " проф. Анелия Клисарова пред публицисти в Народното събрание.

Тя изясни, че в този момент децата получават единствено 250 лева еднократна помощ в първи клас, само че деца вървят на учебно заведение и в по-горни класове.

„ Затова желаеме да помогнем на тези фамилии да изпращат по-спокойно децата си на учебно заведение. Тези помощи да бъдат обезпечени и за втори, трети и четвърти клас. За това са нужни към 30 млн.лв в допълнение в бюджета ", добави депутатът от левицата.

Проф. Клисарова уточни данни, съгласно които близо 22% от популацията живее под прага на най-малко:

„ 2% от децата в България нямат място у дома, където да седнат да учат и пишат, 36% нямат опция да си купят книга, като изключвам учебниците, които получават гратис. "

Проф. Клисарова сподели още, че 41% от децата нямат опция да вземат участие в платени екскурзии или други сходни мероприятия, 40% не могат да си купят втори чифт обувки, а 31% от децата не могат да си разрешат плод или зарзават най-малко веднъж дневно. „ Това са страшни обстоятелства и като кажем, че над 6000 деца са отпаднали от просветителната система сред 1 и 4 клас, мисля, че няма потребност от разбор ", разяснява националният представител.

„ На фона на всички замразени обществени заплащания, към този момент години наред - откогато ръководи ГЕРБ, това е едно положително предложение ". Това съобщи пък националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Георги Гьоков.

Според него би трябвало да се подкрепят фамилии, които са в неравностойно състояние.

„ Ако би трябвало да има подоходен аршин, е допустимо да разгледаме въпроса- какъв да бъде той и редно ли е да бъде повишен малко нагоре ", сподели още той.

Гьоков е на мнение, че 30 млн.лв не са доста и могат да бъдат поети от остатъците, с които се хвали държавното управление на Борисов.

„ Ако бюджетът за 2018 година разрешава, за какво тези помощи да не се разпрострат и до 8 клас ", предложи националният представител.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР