Бедните българи, които масово дават последните си пари, за да

...
Бедните българи, които масово дават последните си пари, за да
Коментари Харесай

Националната лотария се оказа топ рекламодателят за 2017 г.

Бедните българи, които всеобщо дават последните си пари, с цел да търкат лотарийни билети, дотират солидно освен бизнеса на хазартния необут Васил Божков, само че и телевизионния отрасъл.

Хазартната компания " Националната лотария " е рекламодател №1 по размер на направените разноски за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 година, излиза наяве от разбор на профилираната организация " Медия клуб ", представен от в. " Сега ".

От данните на организацията, която употребява проучване на компанията " Нилсен ", се вижда, че " Националната
лотария ", която се държи от две компании, в които акционер е предприемачът Васил Божков, е решителен водач измежду рекламодателите у нас от всички бизнес сектори.

Според информацията компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през 2017 година Сумата наподобява голяма и не е ясно дали не е повишена, поради формалния доклад на " Ню геймс " (едно от двете сдружения – уредник на
лотарията, б. ред.) за 2016 година, съгласно който приходите на сдружението са 173 млн. лева, а разноските му за съществена активност – 101 млн. лева По закон наградният фонд на всяка игра би трябвало да е еднакъв на най-малко 50% от цената на отпечатаните билети. Отделно държавната такса върху хазарта е 15% от цената на залозите.

На втора и трета позиция в класацията на топ рекламодателите са компании от други браншове – хранителната верига " Лидл " и компанията за препарати " Проктър енд гембъл ". Техните разноски за реклама обаче са много под тези на " Националната
лотария " и възлизат на по към 15 млн. евро за всяко от сдруженията.

Сред топ рекламодателите в бранш " Хоби, мода, спорт ", където влиза и
хазартът, участва и друга компания от бранша " игри на щастието ", в която взе участие Васил Божков - " Евробет ". Тя е другият водещ частен уредник на лото и лотарийни игри и стои зад игрите на " Лотария България ". Рекламните й отчисления за 2017 година съгласно " Медия клуб " са били в размер на към 2 млн. евро, т.е. доста по-ниски от тези на " Националната лотария ".

От данните на " Медия клуб " може да се направи неуместният извод, че най-вече милиони за реклама у нас се изливат от бранш, чиято реклама по принцип е неразрешена. Според член 10 от Закона за
хазарта директната реклама на хазарт е неразрешена, което обаче не пречи " игри на щастието " законно да се въртят всяка вечер по национални ефирни медии, изключително в ефира на " Нова телевизия ", и то в часовия пояс на " Лека нощ, деца "

 .

Както Mediapool писа, Държавната комисия по
хазарта, която по закон управлява рекламата на " игрите на щастието ", смята, че предаванията и интервютата с " късметлии " са законни. Доказателството е, че съвсем няма наложени наказания за противозаконна реклама на хазарт или спрени предавания. Най-вероятно предаванията употребяват изключения в закона, които позволяват излъчването на реклама, когато става дума за изтегляне на тиражи или оповестяване на резултати или облаги от игрите.

Преди към две седмици финансовият министър Владислав Горанов освободи по взаимно единодушие досегашния ръководител на комисията по
хазарта Огнемир Митев. От екипа на новата шефка Мария Филипова дадоха обещание пред Mediapool до края на седмицата да отговорят по какъв начин ведомството пояснява излъчването на хазартни игри по малкия екран и дали това е законна реклама на хазарт.

Според специалисти рекламата на
хазарт по малкия екран би трябвало да се ограничи. Бившият началник на ДКХ Калоян Кръстев счита, че нападателната реклама е един от главните фактори за разцвета на лотарийните игри у нас през последните години, тъй като числовите игри изискват продажби на голям брой билети, което е невероятно без нападателно промотиране измежду всеобщата аудитория.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР