„Бедна работеща съм. Защото хем работиш, хем се чудиш дали

...
„Бедна работеща съм. Защото хем работиш, хем се чудиш дали
Коментари Харесай

Чия е вината за работещите бедни в България ?

„ Бедна работеща съм. Защото хем работиш, хем се чудиш дали ще ти стигнат парите до края на месеца”, изяснява Събка от София

Проектобюджетът за 2022 година изостри връзките сред финансовия министър Асен Василев и бизнеса. Работодателите желаеха опрощение от вицепремиера, поради негово изявление по време на закритото съвещание на съвета за тристранно съдействие. Заговори се даже и за оставка. По думите на присъстващи Василев декларирал, че „ от пазара на труда би трябвало да се извадят некадърните работодатели, с цел да няма работещи бедни”, съобщи.

Срещаме Събка на път за магазина. И през днешния ден ще пазари с доста ограничения, макар че взима заплата.

„ Бедна работеща съм. Защото хем работиш, хем се чудиш дали ще ти стигнат парите до края на месеца”, изяснява тя.

Предпочита да не споделя каква е специалността й. Но счита, че виновността за работещите небогати в България е обща - и на страната и на работодателите.

„ Държавата като дефинира една сума за минимална и работодателите ти дават минималната нито повече нито по-малко”, прибавя тя.

Именно поради хора като Събка, финансовият министър Асен Василев през вчерашния ден показа мнение, че съществена виновност имат работодателите.За думите му разбираме от реакциите на присъстващите на закритото онлайн съвещание на тристранния съвет.

„ Точния откъс беше „ некадърни работодатели”. Бих определил това изявление като смело непремерено и надълбоко неправилно. В България към 450 хиляди работещи работят на минимална работна заплата и към половината от тях шеф им е държавата”, разяснява изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов.

„ Изказването на министъра беше предизвикано от позиция на това, че не е премерено повдигането на минималната работна заплата и най-много на оптималния застрахователен доход”, добави вицепрезидентът на КТ "Подкрепа " Йоанис Партениотис.

Още по-критичен от работодателите беше финансистът Любомир Дацов.

„ Представете си немският министър на финансите да назова немския бизнес несръчен. Какво тъкмо се случва 24 часа по-късно, кадърният финансов министър какво прави – носи си оставката”, сподели той.

Работодателите изпратиха обща позиция, в която упорстват за опрощение от страна на финансовия министър. Вчера Асен Василев не удостовери пред медиите за точния откъс, само че съобщи, че отговорност на работодателите е да основават добра организация на труда.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански от своя страна съобщи, че смяна е нужна.

„ Моята логичност е, че продуктивността на труда би трябвало да се качи като качество. Трябва да имаме качествени и количествени критерии. Трябва да има задоволително преквалификация, даже и в обществения сектор”, изясни ръководителят.

Каримански обаче също не поддържа концепцията за повдигане на оптималния застрахователен приход.

„ Не споделям, че съм срещу, споделям, че не е в този момент моментът. По този проблем ще поспорим”, добави той.

Междувременно остават и терзанията и поради заложения недостиг от 5.9 милиарда лв..

„ Всъщност по каквато и стопанска система и доктрина да смятате, този бюджет ще помпа инфлацията. Не е рационално с бензин да гасиш с огън”, безапелационен е Дацов.

Любомир Каримански добави от своя страна, че и без Коронавирус мярката дефицитът ще бъде 2,5 %, което е под условието от 3%.

„ Над 3 стават поради разноските от Коронавирус добавките и разноските в енергетиката”, сподели още той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР