Бедна млада жена, която чисти залите на музей, се омъжва

...
Бедна млада жена, която чисти залите на музей, се омъжва
Коментари Харесай

Необичаен роман за копнежи, изкуство и свобода


Бедна млада жена, която чисти залите на музей, се омъжва и с помощта на брака си, се трансформира в богата дама с състояние в обществото. Тази история би напомняла класическа приказка, в случай че беше разказана от различен, а не от американската писателка Амина Кейн. В своя първи разказ " Нетактичност " тя основава невероятен свят, в който времето и пространството нямат значение. Важна е само фантазията на основната героиня и по какъв начин околният свят спомага за нея. Малкият по размер, само че просторен по значение дебютен разказ на Кейн " Нетактичност " в този момент излиза и на български.

 

Изданието ще е в положителните книжарници на 14 юни с логото на издателство " Кръг ", във финия превод на Цветелина Лакова и с изящната корица на Мила Янева-Табакова. Книгата припомня викторианска класика и в същото време черпи вдъхновението си от съвременни създатели като Октавия Бътлър, Кларис Лиспектор и Жан Жоне. В центъра на историята е Витория. Тя е чистачка в локалния музей на изящните изкуства, само че всичко, което я вълнува, е опцията да написа.

 

Обича да съзерцава картините и да споделя за тях. Но Витория е способна да гледа и личния си свят като непряк наблюдаващ. В охолния си брак тя открива равнодушие и куп благоприятни условия, но те се оказват незадоволителни, с цел да е щастлива. Защото, в случай че не може да написа, Витория усеща живота си прахосан. Романът " Нетактичност " прекатурва с главата надолу приказката за принца и принцесата като приравнява щастието на креативна независимост и персонална самостоятелност. Но постижими ли са те?

 

Амина Кейн споделя красива и необикновена история, която ни кара да погледнем с други очи на свободата и желанията. Тя написа романа в продължение на четири години. Веднага след появяването си през 2020 година, " Нетактичност " пленява рецензията и получава възторжени мнения от " Ню Йоркър ", " Файненшъл Таймс ",  " Ню Йорк Таймс "  и др. Амина Кейн е американска писателка. Авторка е на два сборника с разкази, а нейни есета са оповестени в " Парис Ривю ", " Гранта ", " Вайс " и други Първият й разказ " Нетактичност " е предложен от редакторите на " Ню Йорк Таймс " и става финалист за влиятелната литературна премия " Ратбоунс Фолио " и за премията на Центъра за художествена литература за дебют.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР