Бебето се родило със синдром на Даун на 3 юни

...
Бебето се родило със синдром на Даун на 3 юни
Коментари Харесай

Опечалени родители търсят причините за смъртта на новороденото си дете

Бебето се родило със синдром на Даун на 3 юни в болничното заведение в Плевен.

" По време на бременността не бяха направени всички проучвания, които би трябвало да бъдат направени. Препоръча ни се проучване, което не можехме да си позволим – за 1200 евро. Останалите проучвания, гинекологът ни увери, че те са игра на тото, в смисъл каквото и да покажат няма да е тъкмо ". Това споделя за Нова тв майката на бебето Галя Горчева.

Гинекологът й обяснил, че въпросното проучване се изпраща в чужбина и демонстрира дали детето има генетични болести.

5 дни преди раждането родилката влиза в болница, защото при надзорен обзор се видяло, че тоновете падат, а майката има контракции.

" 3-4 дни лекарят се чуди дали да го извади. На 2-ри през нощта взехме решение да се извади детето, да се направи секцио. Роди се Ванеска и споделиха, че всичко е наред. Съмняваха се за генетично заболяване, само че лечимо, не толкоз ужасно ", споделя Галя.

Бебето било поставено в кувиоз, тъй като било родено прибързано. Тогава лекарите споделили на майката, че детето има 90% синдром на Даун.

" Започнахме да четем в интернет за този синдром и видяхме, че 90% от тези деца имат проблем със сърцето. Започнахме да питаме дали е прегледана от кардиолог, увериха ни, че детето е изцяло крепко и няма причина да викат кардиолог ", описа още Галя Горчева.

" Извадиха я от кувиоза. Чакаха да наддаде до 2,200, с цел да я пратят в дом Майка и дете ", споделя майката.

" Единият доктор ни сподели, че като наддаде 2,200 ще го реалокират в дом за медикосоциални грижи, други споделяха, че до 2,500. Случайно видях, че има висока кръвна захар. Никой не ни осведоми за това нещо ", описа бащата Владимир Врачански.

Родителите упорствали за обзор при кардиолог, само че докторите им споделили да не бързат.

" 16 дни беше при тях – първо във втора база, след това в дом Майка и дете. Видяхме, че диша тежко, споделиха ни, че е обикновено за недоносените деца. След това я изписаха. Обадихме се на джипито, която пристигна още на идващия ден. Каза, че не е обикновено да диша по този начин това дете. Веднага се обадихме на кардиолог ", описа майката.

Още преди да стигнат до кардиолога обаче детето умряло. Родителите още чакат резултатите от аутопсията. 

" По-показания на лекарите детето е било с положителни индикатори, няма никакъв недостатък на сърцето. Изписано е от болничното заведение крепко, само че със синдром на Даун. След това е изписано и от вкъщи за медикосоциални грижи. За страдание е умряло у дома, само че все пак ние сме свикали ОКК ", съобщи пиарът на болничното заведение Момчил Цветков. " Раждането си е протекло обикновено, детето е било леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали неведнъж ", съобщи Цветков.

" Няма задоволителни данни да се изкажа медицински. Грешките, когато ги има, би трябвало да демонстрират, с цел да бъдат отстранени ", съобщи Мирослав Ненков, някогашен министър на опазването на здравето. " От друга страна моята колегия е посочена с пръст каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята колегия към нашите си неточности. Това е циничен кръг, доста противен ".

" В момента нямаме стандарт по акушерство и гинекология и в никакъв случай, даже когато сме имали, там не сме имали фетална морфология – проучванията, които демонстрират дали плода има генетични увреждания. Грехота е в 21 век ние да приказваме, че е обикновено да се роди дете със синдром на Даун, още по ненормално е да споделяме, че дете със синдром на Даун е крепко дете ", съобщи Мария Петрова, експерт по здравно право.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР