Бебетата, родени с цезарово сечение, драстично се увеличават всяка година

...
Бебетата, родени с цезарово сечение, драстично се увеличават всяка година
Коментари Харесай

Всяка втора българка ражда секцио

Бебетата, родени с цезарово сечение, фрапантно се усилват всяка година в международен мащаб, а българките са шампионки в избора на този метод за поява на децата им на бял свят. Страната ни заема едно от челните места в тази ранглиста, демонстрира статистиката на Световната здравна организация (СЗО). Според специалистите тази наклонност е извънредно тревожна. В медицината секциото се класифицира като животоспасяваща интервенция. Три отчета, оповестени в Лансет обаче, демонстрират, че интервенцията рисково е зачестила в страните със междинни и високи приходи. Затова от СЗО приканват секциото да се употребява единствено при нужда и избрани медицински индикатори, които вършат естественото раждане рисково.

Анализите демонстрират, че процентът на секциото съвсем се е удвоил от началото на века до през днешния ден. През 2000 година едвам 12% от ражданията са били с тази намеса, а през днешния ден всяка втора жена избира секциото.

Ако не се вземат ограничения, тази наклонност, която излага на риск майки и деца, ще продължи. „ Бременността и ражданията са естествени процеси, които протичат безвредно в множеството случаи, е мнението на водещите специалисти от Западна Европа и Съединени американски щати. Секциото е от решаващо значение, когато се появят затруднения по време на раждането като кървене, фетален дистрес и ненормално позициониране на плода. Възстановяването обаче е доста по-сложно. Освен това дамата е изложена и на по-голям риск от затруднения, като извънматочна последваща бременност, кръвозагуба и други. Според водещите експерти в тази област секциото е хирургия, носеща опасности, и до него би трябвало да се прибягва единствено когато в действителност се постанова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР