Бебета под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили,

...
Бебета под 13-месечна възраст, които не са имунизирани за морбили,
Коментари Харесай

Експерти: Не водете в чужбина деца, които не са имунизирани за морбили

Бебета под 13-месечна възраст, които не са ваксинирани за морбили, да не се водят на курорти в прилежащи страни. Това посъветва от ефира на Нова телевизия шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

На морето е добре да не избираме най-евтината храна, да пием единствено бутилирана вода и да избягаме таратори и айрани, които може да са приготвени с непреварена чешмяна вода. Добрата хигиена на ръцете също е значима, уточни проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести удостовери, че са открити случаи на салмонела в няколко детски заведения в София. Оказало се е, че микробът е еднакъв.

„ Салмонелата е лятна зараза, присъща за нашия географски район и обичай. Всякаква животинска храна през лятото би трябвало да е доста добре термично обработена. Храна не трябва да се оставя отвън хладилника ”, уточни специалистът.

„ Салмонелата, попаднала в малко количество в храната, от месото и яйцата и престояла над 4 часа на стайна температура, развива един токсин. Това провокира гадене, повръщане и висока температура ”, обясни още шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Кантарджиев разяснява и изтеглянето на български яйца от пазара поради птичи грип. Те са от плантация за кокошки в добричкото село Дончево. Яйцата, които се изтеглят, са тези, снесени след 23 май. „ Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не би трябвало да се плашат хората. Проблемът не касае човешкото здраве ”, безапелационен бе той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР