Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9%

...
Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9%
Коментари Харесай

Бебешките храни и памперси също ще се облагат с 9% ДДС

Бебешките храни и памперси също ще се таксуват с 9% Данък добавена стойност от 1 юли като краткотрайна антикризисна мярка, въведена поради корона рецесията. Това гласоподаваха депутатите от бюджетната комисия, които одобриха на второ четене измененията в закона за Данък добавена стойност.

Предложението е на Движение за права и свободи и то бе отхвърлено при първото четене на законопроекта. Сега обаче вносителите Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев оферират по-подробно написан текст кои детски храни да бъдат с по-ниска ставка - адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, както и пюрета за бебета и дребни деца в опаковки до 250 г - плодови и зеленчукови, с месо и с риба. С 9% Данък добавена стойност ще бъдат и памперсите.

С понижена ставка от 9% ще са също по този начин ресторантьорките и кетъринг услугите за доставка на храни, като категорично се показва, че това няма да важи за вино, бира и високоалкохолни спиртни питиета. 

Изключването на виното и бирата ядоса представителите на рестораньорския бизнес, които присъставха на съвещанието. " Тласкате бранша към пропастта. Не сме се договоряли с премиера за сходна мярка ", разгласи ръководителят на Асоциацията на ресторантьорите в България Ричард Алибегов. Според него 30% от бранша няма да може да се възползва от понижението на данъка, тъй като главно продава алкохолни питиета.

Очаквайте детайлности.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР