Бебенцето реве, та се къса. Да го оставим ли да

...
Бебенцето реве, та се къса. Да го оставим ли да
Коментари Харесай

Да оставим ли бебето да плаче или не

Бебенцето реве, та се къса. Да го оставим ли да плаче, или да не позволяваме да се " мъчи "? Рецепти всевъзможни и сащисани, младите родители са постоянно подготвени да утешат плачещото дете. Смятат, че това е сигнал, че нещо не е наред с него.
Истината обаче е, че в случай че оставите едно бебе последователно да заспи, до момента в който плаче, това няма да му навреди от прочувствена или стресова позиция в дълготраен проект, поучава Обекти.бг, цитирайки изследване, публикувно в Scienc

Разбира се, постоянно е целесъобразно да разговаряте с вашия педиатър и да получите съответен съвет, преди да измененията метода, по който се грижите за детето си. Настоящото изследване обгръща единствено 43 бебета и учените желаят да видят по-голяма извадка в дълготраен проект, преди да създадат безапелационни изводи за един или различен метод.

Друг вероятен метод е да изместите времето за лягане малко по-късно, тъй че то да съвпадне с часа, когато детето нормално заспива. Тогава то ще е по-сънливо и вероятността да заспи бързо и с малко противодействие се усилва.

" Когато чакате детето ви да заспи, всяка минута има значение. Родителите са чули от някои специалисти, че равнището на стрес при дребния се усилва с потреблението на такива техники и че те ще им донесат проблеми с държанието. Смятам, че това изследване демонстрира пределно ясно, че няма нездравословни резултати върху равнищата на стрес при детето ", споделя психоложката Марша Вайнтрауб, която не е взела участие директно в опита, само че поддържа неговите заключения.

" Естествено е родителите да се тревожат, само че имаме вяра, че нашите резултати ще допринесат за смяна на гледната точка и метода, по който постъпват родителите ", разяснява Майкъл Градисар от университета " Флиндърс " в Австралия.

Навиците на 43 двойки родители с бебета на възраст от 6 и 16 месеца с проблеми в заспиването били оценени и резултатите открили, че бебетата, които били оставяни да плачат без интервенция за по-дълги интервали, заспивали приблизително с 13 минути по-бързо от останалите.

Имайте поради, че това " оставяне " не значи просто да оставите бебето да плаче с часове, а просто последователно да увеличите времето, през което плачещият хлапак е оставен самичък. В рамките на проучването това време започвало от 2 минути без интервенция и последователно стигнало до 35 минути в течение на една седмица.

На базата на взетите проби кортизол от бебетата не са открити обилни разлики в равнището на напрежението, нито пък самите родители са видели субективна смяна в държанието на потомците си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР