Бебе се роди във филиала на Спешна помощ в Пещера,

...
Бебе се роди във филиала на Спешна помощ в Пещера,
Коментари Харесай

Изродиха бебе в Спешното отделение на Пещера

Бебе се роди във филиала на Спешна помощ в Пещера, а дежурните от екипа съумяха да се оправят ослепително с форсмажорната обстановка, освен това - без зала, без експерти, без акушерски стол и даже без най-необходимите за раждане принадлежности. Въпреки това и майката, и новороденото са добре. Вече са настанени в родилното поделение на „ Хигия “, където ще ги следят до изписването.

Появата на дребния левент била същински екшън освен за незабавните медици в Пещера, само че и за екип от пазарджишката болница, тръгнал да оказва помощ на майката Сибел Камбурова от Нова махала край Батак, която е тяхна пациентка.

„ За Сибел това е второ раждане, описа нейната гинеколожка доктор Елисавета Генчева. Жената ми се обади вечерта към 19,00 часа и питаше какво да прави. Казах незабавно да пристигна. След половин час се обади майка, че са тръгнали към Пазарджик. Чуваше се по какъв начин Сибел вика и плаче в колата, а още не бяха излезли на разклона Батак-Пещера! Няколко пъти говорихме, с цел да ги укротявам, да им давам упътвания и да се усещат спокойни, че мислим за тях. “

Разбирайки, че събитията напредват, доктор Генчева желае от управлението на своята болница в Пазарджик да обезпечи кола за спешна помощ със профилирано съоръжение, в това число цялостен набор от принадлежности за майка и новородено. Малко по-късно с дежурната акушерка потеглят към Пещера с желание да пресрещнат колата със Сибел и да поемат родилката. Пътят е планински, с доста завои, сложен. Благодарни са, че попадат на етични водачи и всички им вършат път при типа на " буркана " и пищенето на сирената. Междувременно се получава следващото позвъняване с положителната вест - бебокът се е появил под грижите на пещерските лекари.

Колегите от Пещера оповестяват за проблем - плацентата не може да се отдели, а нямат нито опита, нито инструментариума да се оправят с такава обстановка. Готови са незабавно да транспортират майката и новороденото до „ Хигия “, само че доктор Генчева ги стопира, като им споделя, че към този момент са минали половината път и скоро ще дойдат с кола за спешна помощ, в която има всичко належащо.

Петнайсет минути по-късно пазарджишкият екип е на място. Заварва красива панорама -ревящ с цялостно гърло и явно здрав левент, а майката - с блажена усмивка. Едно щастливо семейство, сдобило се с рожба, с помощта на бързите и професионални дейности на доктор Папазова и сестрите Семерджиева и Костова. Всичко, което е можело да се направи в такива условия, е направено. Оттам нататък акушерката обслужва новороденото, доктор Генчева прави нужното за отделянето на плацентата и закарват двамата пациенти в Пазарджик.

„ Направи ми усещане, че болничното заведение в Пещера вечерта не работеше, беше тъмна, споделя доктор Генчева. Доколкото разбрах, единствено една ортопедия има, т.е. хората от " Спешна помощ " нямат поддръжка при такива изключителни обстановки. Така че огромно отлично за всичко, което са свършили! На Сибел и фамилията споделих, че на всеки Байрам първо в Спешна помощ в Пещера би трябвало да носят почерпка. На такива медици към момента се крепи медицината в България “, не пести похвалите си опитната пазарджишка лекарка, изродила стотици бебета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР