Бебе с трима родители се роди в Гърция, съобщи Би

...
Бебе с трима родители се роди в Гърция, съобщи Би
Коментари Харесай

Роди се бебе с трима родители в Гърция

Бебе с трима родители се роди в Гърция, заяви Би Би Си. Момченцето се появило на бял свят на 9 април. Тежи 2 кг. и 900 гр.

Детето е основано благодарение на пробна ин витро процедури, осъществени от гръцки и испански лекари, с цел да оказват помощ на безплодна жена да стане майка. Те оплодили яйцеклетка от майката със сперма от бащата и добавили яйцеклетка от жена - донор. Разработили метода си, с цел да оказват помощ на хора със смъртоносни митохондриални болести да ги предадат на възможното си потомство. Лекарите настояват, че комбинирането на ДНК на майката с донорската митохондрия може да предотврати риска от заболяване.

Те твърдят, че майката и бебето са в положително здраве. Твърдят, че стореното е " прогрес в историята на медицината ", който може да помогне на бездетни двойки по целия свят.

Но не всички мислят като тях. Експерти от Англия повдигат въпроса за етичните стандарти. Смятат, че сходни неща не трябва да се случват.

Известен е единствено още един подобен случай - със семейство от Йордания, който провокира доста разногласия.

Родилката е 32-годишна гъркиня с четири несполучливи опита за ин витро оплождане зад тила си. Тя към този момент е майка, а синът ѝ ще носи част от генетичния състав на дамата, дарила спомагателната яйцеклетка.

Президентът на атинския Институт за живота доктор Панайотис Псхатас разяснява случая по този начин:

„ Неотменното право на дамата да стане майка със личен генетичен материал се трансформира в действителност. Ние сме доста горди да обявим интернационална иновация в асистираната репродукция и в този момент сме в положение да дадем опция на дами с голям брой ин витро неуспехи или редки митохондриални генетични болести да имат крепко дете ".

Гръцкият екип работи с испанския център „ Ембриотулс “, който разгласи, че още 24 дами вземат участие в опитите. Лекарите декларират подготвеност да вграждат още 8 ембриона.

През февруари 2018 година лекари от Нюкасъл, които са пионери на технологията, са получили позволение да основат първите три бебета с по трима родители във Англия. Съответният регулатор е одобрил два опита на фамилии с редки митохондриални болести.

Тим Чайлд от Оксфордския университет и медицински шеф на Партньорство за фертилитет изрази загрижеността си от обстоятелството, че рисковете от технологията към момента не са изцяло изяснени. Той е песимистичен към въпроса дали технологията може да се счита допустима в предварителната защита на митохондриалните заболявания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР