Бебе с огледално разположени органи се роди в пловдивската АГ

...
Бебе с огледално разположени органи се роди в пловдивската АГ
Коментари Харесай

Първи случай на бебе със сърце отдясно в голяма пловдивска АГ болница

Бебе с огледално ситуирани органи се роди в пловдивската АГ болница „ Селена “, това е първи случай за експертите. Генетичният феномен се назовава situs inversus. При него вътрешните органи в региона на гръдния панер и корема са разположение от другата страна на мястото, където би трябвало да бъдат. Вроденото положение се среща при един на 10 хиляди индивида. Известни носители на аномалията са артистът Енрике Иглесиас и актриасата Катрин О’Хара, написа dcnews.bg.

``
реклама

Транспозицията на органите е открита от неонатолозите при рутинния обзор след раждането на момиченцето. „ Бях сюрпризирана да чуя, че сърдечните тонове се улавят по-добре вдясно. При направената рентгенова фотография се откри разположение на органите назад на това, което би трябвало да бъде “, описа доктор Зорница Василева. „ Огледалното разположение на органите би трябвало да бъде забелязано при качествено направена фетална морфология на майката. Бременността е следена в друго обитаемо място, майката е избрала единствено раждането да бъде направено тук “, добави завеждаща отделението по неонатология на профилираната болница доктор Мария Нещерова.

Ситус инверсус нормално не повлиява върху качеството на живот. В към 25% от случаите се следи синдром на Картагенер, обвързван с продължителен инфекциозен развой в белите дробове. Бебето е ориентирано за следваща консултация с пулмолог.

От болничното заведение описват и няколко любопитни обстоятелството: Въпреки че още Аристотел цитира два случая на огледални органи при животни, феноменът е открит за първи път в Неапол от анатома и хирург Марко Аурелио Северино през 1643 година. Век по-късно шотландският доктор Матю Бейли вкарва формалното название situs inversus (от латинското situs – местонахождение и inversus – обратно). През 1788 година на семинар в Хунтерианската здравна школа откритието, показано от доктор Бейли, безусловно шокира лекарите. Художници и писатели са употребявали situs inversus в своите произведения, въпреки и от време на време по килнат метод. Главният воин в романа на Йън Флеминг от 1958 година От поредицата за Джеймс Бонд „ Др. Не “ е избавен от патрон поради своята декстрокардия (аномалия, при която единствено сърцето е с огледална локация). Твърди се, че в интервала 1452 – 1519 година е бил един от първите, който е изобразил анатомията на огледалните органи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР