Бебе проплака в родопското село Върбово за първи път от

...
Бебе проплака в родопското село Върбово за първи път от
Коментари Харесай

ВЪЗКРЕСЕНИЕ: Бебе проплака в родопско село за пръв път от 60 г.

Бебе проплака в родопското село Върбово за първи път от 60 години насам. Белослава е на един месец и е записана като непрекъснат гражданин на селото, заяви кметът на Широка лъка Васил Седянков, представен от " Родопи Инфо ".

Малкото момиченце е дете на IT експерти. Те се заселили във Върбово преди 3 години в Лефтеровата къща. Тя към този момент е тяхна благосъстоятелност и развиват туризъм, изяснява Седянков.



Върбово, което е на няколко километра от едно от най-посещаваното от туристи село в България – Широка лъка и има едвам трима непрекъснати поданици. Преди към 100 години Върбово, с няколкото заобикалящи махали, е наброявало 1500 души.

А църквата „ Св. Георги “, известна с нейните фрески, които са в истинския си тип от 1871 година, е отворена през половината от годината.

Макар и с малко поданици, селото се оживява през почивните дни и ваканциите, защото огромна част от къщите се населяват, само че цели 6 десетилетие бебенце с непрекъснат адрес там, не се е раждало. 

Ето какво пишат младите родители за решението им да се преселят там от родната София: 

" Ние сме от Големия град – Столицата на нашата блага Родина, или както някои назовават София – дребния Ню Йорк. Обичаме да спортуваме, обичаме да сме в планината, обичаме да пътуваме. Може би максимален отпечатък от спорта до в този момент в нас остави планинското тичане. До огромна степен то промени на къде да се развива животът ни. Участваме в скай рънинг надпревари, планински маратони и ултрамаратони. 

Може и да не сме от най-бързите в съсезанията, само че това няма никакво значение – щом завършиш се чувстваш прелестно, наслаждавал си се на прелестни гледки с всяка крачка, надълбоко си вдишвал чист планински въздух, а в това време на всички места към теб си усещал мирис на борчета и планински цветя…

А за какво избрахме да се отделим от шума, неспирния нощен живот, оживлението и забързаното всекидневие?  Защото тук, в село Върбово, всичко е в пъти по-спокойно, никой не бърза за на никое място. Сякаш времето е спряло. Въпреки това имаш толкоз неща за правене, че то, времето, в никакъв случай не ти стига. 

Защото тук, в махала Преслопа, спокойсвието връхлита над теб и омайната хубост стопира дъха ти. 
Защото тук, в Лефтеровата къща, кацнала на 1450м н.в., когато се събудиш виждаш хубостта на Родопи планина. А вечер заспиваш с милиардите звезди зейнали в стаята ти ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР