Бебе на 14 дни стана жертва на COVID-19. Новороденото е

...
Бебе на 14 дни стана жертва на COVID-19. Новороденото е
Коментари Харесай

Лекарка за починалото от COVID бебе: Това, което видях, беше шокиращо

Бебе на 14 дни стана жертва на COVID-19. Новороденото е умряло в болничното заведение в Ловеч след затруднения. Било е признато в тежко положение, като преди този момент околните му не са имали подозрения, че е инфектирано. Стана ясно и, че майката на умрялото бебе е малолетна – едвам на 14 години.

„ Детето пристигна в доста тежко общо положение. Това, което ми оповестиха от екипа за Спешна здравна помощ, когато го транспортираха, е, че детето е отказвало да се храни, било е по-сънливо и отпуснато. Към 22 часа бабата е видяла, че става на синкави петна, стартира да пъшка и е доста неясно и отпуснато. Поради тази причина са извикали екип на Спешна помощ. Това, което видях, беше шокиращо. Детенцето беше в тежко шоково положение, неясно, което наложи незабавно да бъде признато в отделението и да стартираме реанимация”, изясни пред NOVA доктор Петя Станчева - шеф на неонатологията в МОБАЛ- Ловеч.

В следствие бабата на детето е разказала пред медиците, че смяната в здравословното положение е видяна на деня. Отричат да е имало други инфекции.

„ Новородените по принцип са понижен имунитет. Разчитаме на този, предаден от майката. Най-вероятно има значение, че тя е 14-годишна. По указания всеки признат пациент би трябвало да бъде тестван. Направихме бърз тест, който ме остави шокирана. Още в първите секунди на накапването сподели позитивно. След няколко часа направихме още два теста – и те са положителни”, изясни още доктор Станчева.

„ Всички сме шокирани от този случай, започнахме да го изследваме още на същия ден. Оказа се, че това е доста оскъдно семейство, което живее при доста тежки битови условия. Детето е родено обикновено и е наддавало на тегло, просто в някакъв миг дали коронавирусната зараза, или нещо друго е влошило положението му. Колегите от Спешна помощ Ябланица са реагирали доста бързо. Тяхната кола за спешна помощ е посрещната с кола за спешна помощ от Ловеч, с цел да може по най-бързия метод да бъде транспортирано”, добави шефът на РЗИ в Ловеч доктор Росица Милчева. Роднините на детето са карантинирани неотложно.

През Коронавирус центъра към неонатологията в Ловеч са минали единствено три бебета, инфектирани с вируса. Този случай е първият с съдбовен край.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР