Беатификация за полско семейство, убито за укриване на евреи

...
В Полша бе проведена литургия за беатификация на католическо семейство,
Коментари Харесай

В Полша бе проведена литургия за беатификация на католическо семейство, убито от нацистите за укриване на евреи по време на Втората световна война.

Президентът на Полша и повече от 30 000 поклонници присъстваха на службата на открито, водена от пратеника на папа Франциск.

Това беше първият път, когато цяло семейство беше беатифицирано, голяма чест и стъпка към светостта.

Те бяха екзекутирани през 1944 г. заедно с евреите, в които приютиха югоизточна Полша, след като бяха предадени.

В края на 1942 г., мотивирани от своите християнски ценности, фермерите Йозеф и Виктория Улма и техните шест малки деца - Станислава, Барбара, Мария, Владислав, Франциск и Антони - укрили осем евреи в къщата им в село Маркова

70-годишният Саул Голдман се укривал със синовете си Барух, Мехел, Йоахим и Мойзеш. Имаше също Голда Грунфелд и нейната сестра Леа Диднер с дъщеря си Ресла, според полския държавен Институт за национална памет.

За разлика от окупираната от нацистите Западна Европа, наказанието за подпомагане на евреи в окупирана Полша е екзекуция по бързата процедура.

През 1944 г. се смята, че полски полицай е предал семейството, като е информирал нацистите за тяхната тайна.

Германските жандармеристи застрелват евреите, укриващи се на тавана, и след това извеждат семейството Улма навън, застрелвайки Йозеф и Виктория, която по това време е бременна в седмия месец, отпред от малките им деца - най-голямото беше на осем, най-малкото на 18 месеца. След това децата бяха застреляни.

Няколко месеца по-късно членове на полската подземна съпротива екзекутираха полицая, за когото се смята, че е изобличил семейството.

Как някой става светец?

Неделната литургия на открито беше водена от пратеника на папа Франциск, кардинал Марчело Семераро.

Говорейки във Ватикана, папата описа Улмас като "лъч светлина" в мрака на войната и помоли тълпата на площад "Свети Петър" да аплодира семейството.

Речта на папата беше излъчена на живо на церемонията в Маркова.

В обръщение на накрая президентът Анджей Дуда благодари на папа Франциск за „извънредната“ беатификация на цялото семейство.

"Благодаря ви, че показахте историческата истина за онези времена, за съдбата на поляците под германска окупация. Смъртното наказание имаше за цел да всее терор", той каза.

През 1995 г. израелският Яд Вашем удостои Йозеф и Виктория със званието „Праведници сред народите“, а през 2003 г. беше стартиран процесът на беатификация.

Батификацията е етап в Римокатолическата църква към канонизация или светец. Беатифицираните се обявяват за „блажени“ и достойни за обществено почитание.

През 1939 г. Полша е дом на най-голямата еврейска общност в Европа и повече поляци (над 7000) са били отличен от Израел за подпомагане на евреите по време на войната, отколкото всяка друга националност.

В същото време, под изключителната бруталност на нацистката окупация, много поляци заклеймиха евреите или е участвал в техните убийства.

Около шест милиона от гражданите на Полша са били убити по време на войната - половината от тях са евреи.

Водещи членове на полското правителство, включително министър-председателят Матеуш Моравецки, присъстваха на литургията.

Правителството беше обвинено, че се опитва да пренапише историята, като се съсредоточи изключително върху полското страдание в ръцете на нацистите и помощта, която поляците предоставиха на своите еврейски съседи по време на войната. да задуши историческите изследвания на случаи на поляци, извършили престъпления срещу еврейското население на страната.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР