Be water: fluid, flexible, and fast-moving /Бъдете като вода“: непредсказуеми,

...
Be water: fluid, flexible, and fast-moving /Бъдете като вода“: непредсказуеми,
Коментари Харесай

QUARTZ: Протестиращите в Каталуния използват техники от Хонконг. Кои са те?

" Be water ": fluid, flexible, and fast-moving /„ Бъдете като вода “: непредсказуеми, гъвкави и бързо движещи се /, мотото на протестиращите в Хонконг (вдъхновено от Брус Лий), се придвижи в Каталуния и обхвана митингите там като цунами, написа Quartz.

One Hong Kong protester channeling Bruce Lee philosophy. pic.twitter.com/NJUeHVCk6T
— Mary Hui (@maryhui) June 26, 2019
След като испанският съд постанови на 14 октомври присъди от общо 100 години затвор за 9 каталунски водачи поради тяхната роля при референдума за обособяване на региона през 2017 година, десетки хиляди каталунци излязоха по улиците в символ на митинг. Преди дни се навършиха 2 години от опита за оповестяване на самостоятелност на най-богатия район в Испания. Протестиращите считат присъдите за политическо гонене и очевидна принуда на политическите права в самостоятелния регион. Вече втори ден не престават митингите в региона. Най-концентрирани са те в Барселона, където се стигна още веднъж до конфликти с полицията.

THIS IS THE NEW WORLD ORDER AGENDA RIGHT IN FRONT OF YOU

Police hitting separatists for @BBCNews at Barcelona airport tonight. Violent scenes. Catalonia independence protests expected to intensify this week #barcelonaairport #Catalunya #WWG1WGA @realDonaldTrump pic.twitter.com/Pyfpyzv8xp
— Maddog (@Inthematrixx) October 16, 2019
В центъра на протестиращите в Испания е група, наречена Tsunami Democràtic, която съществува легално в страната от септември. Лидерите на групата приканват към всеобщи мирни дейности за непокорство, с цел да се защитят свободите и правата на жителите в Каталуния. Затова съществени точки на митинга са площади, основни улици, пътни артерии, с цел да се блокира трафика и най-голямата цел – летището " Ел Прат " в Барселона. Actualno.com напомня, че летище беше цел и на протестиращите в Хонконг, и на екоактивистите в Лондон – огромни митинги в последния месец.

Ja som milers i estem donant la volta al món. N`hem de ser més. Molts més.

Per cert, l`aigua sempre troba un forat per on colar-se ;)#BeWaterMyFriend pic.twitter.com/ZYBk87BVeN
— Tsunami Democràtic (@tsunami_dem) October 14, 2019
На летището в Барселона в понеделник (14 октомври) се разиграха поразително сходни подиуми като тези в Хонконг, защото хиляди заеха както терминала, по този начин и пътищата отвън постройката, принуждавайки администрацията на летището в последна сметка да анулира над 100 полета. От Tsunami Democràtic даже са раздали на членовете си близо 130 бордови карти, посредством приложението " Telegram ", с цел да могат те да влязат на летището и да заобиколят правосъдна възбрана на демонстрации пред постройката. Точно по този начин превзеха мегаструктурата в Хонконг и протестиращите там.

Estem guanyant i és per això que ens volen dissoldre. Tenim molt clar com estem actuant: des de a noviolència.

Atenció: a les 18:30 h tenim una sorpresa! https://t.co/eW7b8MlZPC
— Tsunami Democràtic (@tsunami_dem) October 14, 2019
Изданието показва, че сходни техники били употребявани и от студентите в Индонезия, които излязоха на улицата, с цел да се опълчват на нови закони в образованието. Техниките са изучавани и от екоактивистите от придвижването " Бунт против заличаването " във Англия. Изглежда обаче митингите в Каталуния са най-пряко въодушевени от тези в Хонконг. Според Quartz, в продължение на седмици каталунските деятели деликатно са проучвали техниките на протестиращите в Хонконг , подготвяйки се за този миг, пробвайки какво работи и какво може да бъде сполучливо възпроизведено в Каталуния. В края на септември даже каталунското национално заседание на локалните жители провело обществен конгрес на тематика " Опитът от потреблението на нови технологии в ненасилствената битка: казусът с Хонконг ".

⬛️⬜️ A punt de començar la sessió titulada ‘Experiències d’ús de les noves tecnològies en la lluita noviolenta: el cas de Hong Kong’.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР