Бе съобщено, че Министерството на отбраната се е разплатило напълно

...
Бе съобщено, че Министерството на отбраната се е разплатило напълно
Коментари Харесай

Апетитни военни имоти ще сменят собственика си

Бе обявено, че Министерството на защитата се е разплатило изцяло с Правителството на Съединени американски щати за покупката на осемте самолета F-16 Block 70 и обвързваното с тях съоръжение и въоръжение, като е превело цялата сума по договорката в размер на 1.2 милиарда щатски $. Очевидно в този момент ще би трябвало да цялостни изпразнената си торбичка.

За тази цел към този момент са готови за обмен 100 парцела с отпаднало предопределение, "предвидени за реализиране на разпоредителни дейности “. Прави усещане, че огромна част от парцелите, с които военното ведомство счита да се раздели по този мотив са много атрактивни.

Освен обекти в столицата ще бъдат разпродадени и големи терени по Южното ни Черноморие. Така да вземем за пример ще се търси покупател за 173-те дка на бивше военно отделение, ситуирано на бреговата линия в Черноморец и край полуостров Червенка. По всяка възможност той надали ще бъде продаден още на първия търг, защото бъдещият покупател по всяка възможност ще изчака намаляването на цената, защото е претрупан със съществени тежести. Едното е, че в него има 20 изоставени казармени постройки, чието разрушение надалеч няма да е обвързвано с дребен масраф. Наред с това в центъра на полуострова има и частни терени, тъй че пазарлъкът с техните притежатели надалеч не е за подценяване. И не на последно място в североизточната и в западната част на полуострова върху повърхност от близо 63 дка има и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена, които също няма по какъв начин да бъдат подминати и ще изискват спомагателни грижии от възможния вложител.

Очаква се да смени притежателя си още един сериозен по размерите си парцел - в местността Акротирия, в южната част на Несебър. Става дума за 31.3 дка незастроен терен, заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обсега му има и пясъчни дюни. Каква ще бъде ориста на възможното бъдещо застрояване към момента не е ясно, защото на този стадий той не попада в устройствените проекти на общината.

Не по този начин обаче стоят нещата със статута на различен полуостров, който също ще бъде продаван. Той обгръща 56 дка в местността Кротирия, западно от Стария град в Поморие и съставлява урбанизирана територия. А като се има поради, че на север теренът граничи с няколко ваканционни комплекса и хотели, надали ще има спънка те да се развият и тук да бъде позволено съществено курортно застрояване - откакто бъдат разрушени старите казармени постройки в него.

Предвиден за продажба е и парцел на военното ведомство в бургаския квартал "Сарафово ". Тук за обмен ще бъдат оповестени някогашни армейски хранилища - пет постройки, ситуирани в терен от 5.4 декара. Привлекателното за този терен е, че се намира на към 300 м от плажа и към този момент има строителен статут. Той е очакван за ниско застрояване до 10 метра.

Министерството на защитата се готви да се раздели и с три извънредно апетитни парцела в непосредствена непосредственост до плаж "Нестинарка " в Царево. Първият е ситуиран върху 110 дка и граничи с необятна пясъчна линия, вторият е маркиран като "казармен регион " с една сграда и терен от над 112 дка. Третият парцел е просто допълнение към тези два големи терена. Той е на повърхност едвам 4.2 декара и е ситуиран на границата до тях.

Подготвен е към този момент за продажба още един дребен, само че извънредно атрактивен парцел в Созопол. Теренът е от близо 20 дка в местността Герени край античния град. Намира се на към 200 м от морето, в непосредствена непосредственост до къмпинг "Роял бийч " и до ваканционните комплекси "Блу ориндж " и "Хасиенда бийч ". Търгът за него към този момент е разгласен и ще се организира на 4 септември. Според публично оповестената начална тръжна цена претендентите ще стартират наддаването от символичните 466 500 лв..Но на какви равнища ще бъде подписана договорката ще стане ясно през идващия месец.

Според изложената тук начална информация може да се чака, че скоро някогашните казарми ще се трансфорат в първокласни ваканционни комплекси. Или казано по-просто - явно застрояването на последните небетонирани кътчета по нашето Черноморие следва.

Освен парцелите по крайбрежието на морето, ще бъдат продавани и не по-малко атрактивни парцели в София. Първият е относително дребен и е с повърхност от 2.1 дка, среща се на бул. "Цар Борис III " 341 в столицата.

Другият обаче би представлявал сериозен интерес за предстоящ вложител, защото става въпрос за терен от 19 дка в "Драгалевци ". Там в този момент към момента са ситуирани остарели военни хранилища.

И несъмнено най-атрактивният е незастроен парцел на терен над 39 дка на околовръстното шосе в Столицата.

Не са за подценяване и други два терена, които ще бъдат продавани. Те са разположени в региона на Божурище. Единият от тях е с повърхност 93 дка, а другият - от цели 136 декара. Като се има поради потенцала на региона предвид на построяването на индустриалната зона тук, надали дълго ще се търси мераклия, който да придобие описаните парцели.

Засега процедурите за продажба към момента не са оповестени публично и оценките на всички тези парцели не са обществено известни.

Но могат да се вършат догатки на база на цената, на която беше изтъргуван последния боен парцел край морето преди две години. Тогава Министерството на защитата продаде бившето военно отделение в Несебър, което беше ситуирано на повърхност от 96.2 дка. Цената на земята беше едвам 52.41 лева за квадратен метър. Имотът закупи акционерното сдружение "Академика сий палас ", което има едноименния първокласен курортен комплекс край Равда. Него пък го закупи на безценица държавното „ Академика “ - тематика, която е разработвал в елементи в. „ Банкеръ. “ С тази договорка бюджетът на военното ведомство беше напълнен с 5 041 111 лева - цена много под пазарната за този регион.

Продажбата на парцелите, за които става дума в този момент е "втората порция ", която се сервира, защото при започване на месеца хората на Каракачанов към този момент изкараха на пазара 17 някогашни терена, заети със хранилища и казарми за над 10 млн. лв.. Става въпрос за някогашни казарми в Шумен, във Варна, в Ловеч, в Пазарджик, в Пловдив и Кресна. Имотът, който бе препоръчан във Варна, в местността "Кара тепе " беше от 84.251 дка и беше разгласен на символичната цена от 1 953 150 лв.. Кой ще е купувачът за него ще стане ясно на 2 септември.

Цената, на която ще бъдат осъществени тук описаните парцели ще стане ясна след приключването на процедурите, по всяка възможност - в края на годината. Купувачът също.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР