Бе даден стартът на околосветската обиколка по море, само с

...
Бе даден стартът на околосветската обиколка по море, само с
Коментари Харесай

Кораб на възобновяеми източници на енергия тръгна на околосветска обиколка

Бе даден стартът на околосветската обиколка по море, единствено с сила от слънце, вятър и водород. От френските крайбрежия стартира одисеята на първия транспортен съд, задвижван само от възобновими източници на сила, предава Българска национална телевизия.

Корабът се споделя " Енерджи обзървър ", а негов капитан е Викториен Ерюсар. Наричат го актуалния Кусто. 38-годишен мореплавател, изповядващ житейската максима, че няма невъзможни неща.

„ Искаме да насочим публичното внимание към третата индустриална гражданска война след въглищата и петрола. Това е революцията на водорода. Водородът е нещо превъзходно, както и всички възобновими източници на сила. При тях няма нездравословни излъчвания, няма нездравословни газове или пък фини частици, които са нездравословни за здравето ", разгласи Ерюсар.

На „ Енерджи Обзървър " той ще пътува с Жером Делафос - режисьор и професионален гмуркач, който пък ще бъде началник на експедицията.

„ Имаме две цели - първо да изпробваме новите технологии. Но с цел да ги изпробваме, ние би трябвало да плаваме, би трябвало да стигнем да четирите краища на Земята. Трябва да знаем по какъв начин може да се употребява слънчева сила на Северния полюс или пък на Екватора. Искаме да съживим остарялата традиция на експедициите ", разгласи Далафос.

Катамаранът е дълъг към 31 метра и е необятен към 12. На повърхността му са инсталирани слънчеви панели и две перки. Когато няма задоволително слънце или пък вятър, корабът ще употребява водород, получен от морската вода.

По проект експедицията би трябвало да продължи 6 години.

„ Вместо да вършим околосветско странствуване от точка А до точка А, ние ще спрем на 101 места в над 50 страни ", разясни Ерюсар.

Пътешествието има разумната поддръжка на страната, в която беше подписано Парижкото съглашение за климата. Коментар направи и Никола Юло, министър на околната среда на Франция.

„ Ролята на страната е да дефинира цели, а по-късно да сътвори удобни условия, в които да се търсят решения. И последователно, това което принадлежи на предишното като енергиен или транспортен модел, да отпадне. Аз съм уверен в решенията. Но ме тормози скоростта, с която ще осъществяваме тези решения, тъй като времето напредва ".

Екипажът на " Енерджи обзървър " ще потвърждава на процедура преимуществата на самостоятелното зареждане от възобновими енергийни източници. Но околосветското пътешестване има и по-важна задача - да даде своя принос към бързите темпове, с които електрическото задвижване навлиза в бита и стопанската система на всички места по света.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР