БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици

...
БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици
Коментари Харесай

Резултатите от 19-годишен мониторинг разкриват състоянието на птиците около нас

БДЗП показа резултатите от 19-годишно изследване на широкоразпространените типове птици в България. Данните демонстрират, че птиците от земеделските земи не престават да понижават.

През 2022 година намаляващите типове са се нараснали по отношение на миналата година и доближават до 26% от всички оценени типове. Същевременно, броят на възходящите типове е по-малък от миналата оценка, до момента в който броят на тези със постоянна наклонност се е запазил неизменен.

Щиглец

Индексът на птиците в земеделските земи съставлява положението на средата, която населяват птиците и е влошил своето положение до –37% по отношение на първата година на отчитане (2005). Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието включително разораване на затревени площи, унищожаване на шубраци, интензивното прилагане на пестициди и хербициди.

Сред типовете с най-значим спад на показателите са червеногърбата сврачка (–57%) , полската чучулига (–42%), градската и селската лястовица надлежно с –73% и –61%. Домашното врабче още веднъж е в категорията на намаляващите типове с –51% от началото на отчитането през 2005 година

Селска лястовица

С възходящи категории на трендовете са огромното белогушо коприварче (+254%) , фазанът (+243%), южният славей (+30%) и други

Със постоянни трендове са гургулицата и гугутката, елементарната чинка, сойката и косът.

Обикновена гургулица

България е страната с най-добре показаната скица за мониторинг на Балканския полуостров, с максимален брой квадрати за проучване и най-дългосрочно и редовно функционираща самодейност. Наблюденията от България служат за голям брой изследвания, свързани с опазването на птиците и техните местообитания в цяла Европа.

.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР