БДЖ - Товарни превози започва разговори със Световната банка за

...
БДЖ - Товарни превози започва разговори със Световната банка за
Коментари Харесай

БДЖ започва преговори със Световната банка за 400 милиона

" БДЖ - Товарни транспорти " стартира диалози със Световната банка за реализация на капиталовата си стратегия за интервала до 2024 година, оповестиха от Министерството на превоза и известията. Дружеството ще договаря за привличане на до 400 млн. лева капитал, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средствата са нужни за придобиване на пет нови електрически и 15 дизелови локомотива, както и на 600 профилирани товарни вагона. Инвестициите в преносим състав и жп инфраструктура са главен приоритет на министерството. Програмата планува съществени поправки на 10 локомотива и 250 товарни вагона. 

В последните години " БДЖ - Товарни транспорти " има усложнения в осъществяване на графика на транспорти заради неналичието на задоволително преносим състав. Средната възраст на електрическите локомотиви е 45 години, а 90% от вагоните са доставени преди 40 години. Ремонтната поддръжка се прави основно в локомотивните депа на сдружението, които нямат задоволителен потенциал. В същото време, размерът на поръчките за транспорт се усилва, а неналичието на преносим състав крие риск от загуба на клиенти и неосъществени облаги, показват от министерството.

Новите вагони и локомотиви ще върнат сдружението на пазара като мощен конкурентоспособен състезател. С модернизирането на локомотивния и вагонен парк ще могат да бъдат изпълнени транспорти на товари, които единствено за първата година ще донесат към 28 млн. лева доходи. Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано в допълнение по още 5% нарастване на приходите. Това допуска инвестицията от 400 млн. лева да се изплати за период към 11 години, означават от ведомството. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР