БДЖ системно си е затваряла очите за нарушен договор от

...
БДЖ системно си е затваряла очите за нарушен договор от
Коментари Харесай

Широко затворени очи: Защо БДЖ не видя куп нарушения на частна фирма

БДЖ редовно си е затваряла очите за нарушен контракт от страна на частната компания " ЖП Тракция ". Това излиза наяве от текста на договора за наем на ремонтната база на ул. " Майчина популярност " №2 в столичния квартал " Подуяне ", както и от дневника на телефонограмите на депото, с които OFFNews разполага.
 Кредиторите оповестиха за обмен и централата на БДЖ  Чистка в БДЖ: Уволниха чиновници, разкрили далавери в компанията  Кредитори запорираха милиони на БДЖ, ще разпродават 25 мотриси и 1200 вагона
За скандалния контракт сме ви разказвали неведнъж, само че не го бяхме виждали. Някои от текстовете му обаче се оказаха изключително забавни.

Това е същият този парцел, който БДЖ отдаде за две години без търг на " ЖП Тракция " на символичната цена от 3293 лв., която от горната страна на всичко стартира да се заплаща 9 месеца след сключването му, а напълно неотдавна при оповестена конкурсна процедура се оказа, че има претендент, подготвен да заплаща 16 пъти повече от досегашния наемател ( Б. ред. - за повече детайлности по тематиката прочетете " Как наемът на едно хале на БДЖ скочи от 3293 лв. на 53 172 лв. " ).

Въпреки че " ЖП Тракция " е получила една от най-хубавите ремонтни бази на БДЖ за смешни пари и макар че дълго време въобще е липсвала оценка на парцела - основанието за заплащане на наем, частната компания е нарушила изискванията на шампионския си договор.

В контракта за наем, който е с № 112 от 26 май 2016 година сред " БДЖ-Пътнически транспорти " ЕООД и " ЖП Тракция " ЕООД, категорично е записано, че в ремонтната база би трябвало да се ползва единствено за осъществяването на контракт " Извършване на абонаментна планова техническа поддръжка, експлоатационни прегледи и извънпланова техническа поддръжка на осъвременените електрически локомотиви серия 46-200 и на осъвременените електрически локомотиви серия 44 в употреба за " БДЖ-Пътнически транспорти " за двегодишен интервал ".

Конкретният запис е в член 5, алинея 2 на договора. Ето какво написа в него:

 Освен това в контракта има и съответен запис, който регламентира и какво се случва ако " ЖП Тракция " реши да употребява базата и за ремонт на транспортни средства, които не включени в двугодишната ремонтна стратегия, по която частната компания е реализатор. В член 7 алинея 3 на договора за наем на ремонтната база написа, че за такова нарушаване " БДЖ-Пътнически транспорти " има право да приключи едностранно контракта с Тракцията без предупреждение.

А че наредбата на договора не се съблюдава е ясно от дълго време.

Още на 26 януари т. година публикувахме публикацията " Въпрос с нараснала компликация: Какво прави частният локомотив 55-016 в държавното хранилище? " . Питането ни тогава остана без отговор, а и нямахме текста на контракта за наем с " ЖП Тракция " и не бяхме сигурни дали става дума за нарушаване или не. Сега към този момент знаем, че в тази ситуация се касае за очевидно неспазване на договореностите.

То обаче въобще не е индивидуален, случаен случай.

На идващите две фотоси се виждат локомотиви на частните компании " СКМ Интернешънъл " и " Порт Рейл ", които са минали на ремонт в наетото от " ЖП Тракция " хале.



 Разбира се няма по какъв начин незаконно частни локомотиви да влизат за ремонт в държавно хранилище, което би трябвало да обслужва единствено и само тъкмо избрани машини на " БДЖ-Пътнически транспорти ". 

„ Дневникът за телефонограмите “ на депото е книгата, в която се разказват всички приходящи и изходящи локомотиви. Четивото не е изключително забавно и не сме го наблюдавали от край до край, само че и няколко страници са задоволителни. В него се пази информация за влизането и излизането на локомотив 55-271 – благосъстоятелност на " Порт Рейл ", 55-237 – още веднъж на " Порт Рейл " и 55-254 – на ТСВ Варна, както и много локомотиви на " БДЖ - Товарни транспорти " ЕООД. 

В случая любопитното е, че " ЖП Тракция " в тази ситуация с приемането на локомотивите на " БДЖ-Товарни транспорти " за ремонт в Подуяне е нарушила не един, а два контракта. Компанията имаше договор да ремонтира такива машини, само че по контракт цялата работа по тях трябваше да се прави в база на частното дружество в столичния квартал Кремиковци, а не в държавно хранилище.

Още по-любопитното е, че " ЖП Тракция " бе определена за реализатор по ремонтни контракти за милиони левове на БДЖ точно на съображение, че разполага със лична база на територията на София, условие довело до неналичието на други претенденти за публичната поръчка.





Остава единствено да гадаем за какво БДЖ си е затваряло очите - дали в тази ситуация става дума за авансово координиран сюжет за облагодетелстване или за занемареност от страна на управлението на БДЖ към имуществото на компанията.

OFFNews към този момент ви описа за впечатляващата история на триумфа на " ЖП Тракция " . Частната компания получи лиценз от шефа на Изпълнителна организация " Железопътна администрация " Веселин Василев през 2015 година, който е някогашен сътрудник на притежателя на новото сдружение. Двамата са били дружно в ръководството на жп компания на известния предприемач Васил Божков. Лицензът бе скоростно даден, откакто " ЖП Тракция " нае едно празно хале, в което съобщи, че ще прави поправки, а още на идната година " БДЖ-Пътнически транспорти " и " БДЖ-Товарни транспорти " подписаха контракти за милиони с тъкмо тази компания.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР