БДЖ ще стартира обществена поръчка за доставка на шинобуси (автобуси,

...
БДЖ ще стартира обществена поръчка за доставка на шинобуси (автобуси,
Коментари Харесай

БДЖ обмисля да закупи шинобуси

 БДЖ ще започва социална поръчка за доставка на шинобуси (автобуси, движещи се по жп релсите) през септември.

Компанията обмисля да купи към 10 такива транспортни средства като опция за влаковете, за които има малко пасажери, а в това време натрупат огромни експлоатационни разноски. В същото време шинобусите са извънредно икономични.

Производителите и клиентите за сходен преносим състав не са доста, само че при настоящето трагично положение на БДЖ би приключил работа. Прилично изглеждащи модели шинобуси имат чешката " Шкода ", която е обичаен историчести снабдител на българските железници, и полската ПЕСА, която стъпи у нас с доставката на нови трамваи за градския превоз в София.

Цената на рейсовете върху жп релси с потенциал 60-80 пасажери би била от порядъка на 1,5 млн. евро.

Освен за шинобусите през септември се чака БДЖ да открие още няколко публични поръчки за нов преносим състав. Плановете на компанията са да бъдат закупени 5 или 6 нови локомотива с характерности сходни на " Смартрон " на немския колос " Сименс ", а също така са проучвани и опциите за закупуване на пътнически вагони втора употреба от " Дойче Бан ". Вероятно бъдещата социална поръчка ще е за 30 такива второкласни използвани вагона на цена от порядъка на 30 000 евро за брой. Ако сходна стойност в действителност бъде реализирана, това несъмнено би икономисало големи средства на жп превозвача, защото сега компанията заплаща над 300 000 лв. за капитален ремонт на пътническите вагони в завода в Септември.

Освен вагони втора употреба БДЖ ще пусне търг и за 30 чисто нови вагона, чиято единична цена е към 1 млн. евро за брой. 

Амбицията на националния транспортьор са всички публични поръчки да бъдат с оптимално къси периоди и доставката на новия преносим състав да е до 12 месеца.

От БДЖ ще аплайват за финансиране от към 80 млн. лв. по оперативна стратегия " Околна среда " за закупуване на нов преносим състав.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР