БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане

...
БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за измама при разпореждане
Коментари Харесай

Опит за измама за милиони с имоти на Централна гара в София

БДЖ ще сезира прокуратурата за опит за машинация при предписание с парцели на сдружението " БДЖ-Трансимпекс " АД. Това оповестиха от

Щета за БДЖ от този несполучлив опит за машинация се прави оценка на към 16 млн. лева

Схемата е класическа, посредством основаването на така наречен смесени сдружения, при които държавно или общинско сдружение апортира земя, а вложителят - дава обещание вложения. В последна сметка резултатът нормално е апетитните парцели да се окажат частни, а страната или общината да пят една студена вода.

Смесеното сдружение " БДЖ-Трансимпекс " е учредено през 2003 година В него БДЖ влиза с непарична вноска, като апортира атрактивни парцели. „ Трансимпекс “, зад което по това време стои хазартния необут Васил Божков , който сега се укрива от правораздаването в Дубай, дава обещание вложения, с които да се подкрепи ремонтната активност на държавния транспортьор.

От 2006 година насам, заради дейности и бездействия на тогавашните ръководещи, „ Холдинг БДЖ “ ЕАД напълно губи надзор върху ръководството на „ БДЖ Трансимпекс “, се споделя в известието на транспортното министерство.

В началото на януари 2022 година притежател на 65% от капитала на „ БДЖ-Трансимпекс “ е „ Капитол Билд 2 “ , което е съсобственост на Илиан Филипов – един от притежателите на огромната транспортна компания ПИМК.

Месец по-късно - през февруари, стартират опитите да се трансферират парцели в ущърб на „ БДЖ - Трансимпекс “ АД.

Единият от притежателите на транспортната компания ПИМК , в качеството си на член на съвета на шефовете на сдружението, в което БДЖ има 35%, е дал своя вот, дружно с другите двама членове, за прехвърлянето на терен с размер 49 декара към трето сдружение.

Теренът се намира в региона на Централна гара София. Той е бил благосъстоятелност на БДЖ и е апортиран при учредяването на взаимното сдружение с „ Трансимпекс “ през 2003 година

Съветът на шефовете на „ БДЖ-Трансимпекс “ е приел „ пазарна “ оценка на парцела от 60 евро / кв. м , до момента в който като в реалност цените на терените в региона са не по-ниски от 350 - 400 евро/кв.м, се споделя в известието на транспортното министерство.

Така вредата за БДЖ при положение, че измамата беше финализирана, може да се оцени на към 16 млн. лева

БДЖ ще заведе иск и против оценителите на парцела, се споделя в Министерството на превоза.

Междувременно е имало искане и да бъдат изкупени акциите на БДЖ по номинал, като този развой е спрян след намесата на министъра на превоза Николай Събев.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР