БДЖ-Пътнически превози” ЕООД предоставя железопътен превоз на лица с увреждания

...
БДЖ-Пътнически превози” ЕООД предоставя железопътен превоз на лица с увреждания
Коментари Харесай

Едва 13 гари са приспособени за хора с увреждания

БДЖ-Пътнически превози” ЕООД дава железопътен транспорт на лица с увреждания и лица с понижена пъргавина. Тринадесет железопътни гари са открити за осъществяване на тази активност (София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Видин и Враца). Това декларира министърът на превоза Ивайло Московски в отговор на депутатско запитване за железопътния транспорт на лицата с увреждания и с лимитирана пъргавина, написа.

В тези гари сдружението разполага с мобилни подемни устройства – мобиллифт и подготвен личен състав за работа с тях.

В гарите София и Горна Оряховица са обезпечени по два мобиллифта. Гара Русе също е оборудвана с мобиллифт, само че размерът на транспортите на лица с увреждания и лица с лимитирана пъргавина е доста дребен, заради инфраструктурни особености на приемното здание на гара Русе, което попречва достъпа на лицата с увреждания и с лимитирана пъргавина до пероните на гарата.

В железопътните гари София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, поръчките за транспорт на ЛНП се одобряват от построените диспечерски гарови служби на Български червен кръст /БЧК/, акцентира Московски. Той добавя, че в гарите Горна Оряховица, Плевен, Шумен, Ямбол, Сливен, Пазарджик, Видин, Враца и Русе, поръчките за транспорт се одобряват от чиновниците на „ БДЖ-Пътнически превози” ЕООД.

Към сегашния миг „ БДЖ-Пътнически превози” ЕООД разполага в употреба с шест профилирани вагона за транспорт на лица с увреждания и лица с лимитирана пъргавина, които се включват в композицията на влаковете, съгласно постъпилите поръчки за транспорт. При записана поръчка за транспорт на лица с увреждания и лица с лимитирана пъргавина, „ БДЖ-Пътнически превози” ЕООД прави смяна на проекта за композиране на влаковете, като обезпечава включване на профилиран вагон в състава на съответния трен.

В профилираните вагони има обособени места за лица, придвижващи се с инвалидни колички и техните придружители, както и построени санитарни възли, отговарящи на интернационалните стандарти. При последната доставка на 30 бр. спални вагона, 5 от тях разполагат с по две кабини, профилирани за транспорт на лица с увреждания и лица с понижена пъргавина. Същите се движат всекидневно в нощните влакове София – Варна и София – Бургас.

На къси дистанции с пътнически и крайградски пътнически влакове, „ БДЖ- Пътнически превози” ЕООД прави също регулярно транспортно обслужване на лица с увреждания и лица с понижена пъргавина с 22 дизелови и 23 електрически мотриси, които се движат по разнообразни направления в страната. Всяка мотриса е оборудвана с преносима сгъваема рампа за обслужване на такива лица. При пътешестване с тези влакове не е нужна предварителна поръчка за транспорт. Обслужването им при качване и слизане от влака се прави от транспортния личен състав, отбелязва министърът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР