БДЖ обмисля да купи модерни климатизирани вагони, използвани от един

...
БДЖ обмисля да купи модерни климатизирани вагони, използвани от един
Коментари Харесай

Германските железници предлагат евтини и модерни вагони на БДЖ

БДЖ обмисля да купи съвременни климатизирани вагони, употребявани от един от водещите жп превозвачи в Европа " Дойче Бан ", научи OFFNews.

Това е един от разновидностите, с които би могло да се откри отчасти решение на дефицита на преносим състав в националния транспортьор. Средно дневно БДЖ-Пътнически транспорти регистрира дефицит от 16 локомотива и към 40 вагона.

Темата към този момент е коментирана с немските железници на ревюто в Мюнхен, на което са участвали и шефовете на българската компания.

" Дойче Бан " употребява пътническите си вагони не повече от 15 години, а по-късно им търси реализация при други оператори. Интерес към тях по предписание не липсва. Въпреки че са употребявани, те са употребявани в Германия Австрия и разполагат с куп екстри, които са мираж в родните железници. У нас междинната възраст на пътническите вагони е над 30 години.

От германския жп транспортьор са уверили управлението на БДЖ, че следващата година ще освободят задоволително преносим състав с отлични характерности, който може да е от изгода на бедната родна железница. 

Първоначалните сондажи демонстрират, че такива вагони биха могли да се купят на доста преференциална цена - към 100 000 евро, което е много по-евтино от това БДЖ да даде на ремонт личните си вагони за капитален ремонт и рационализация. А и в последно време в родната жп компания отчитали съществени пропуски при осъществяваните поправки.

Ако договарянията завършат сполучливо, това няма да е първата договорка сред Дойче Бан и БДЖ. През 2006 година родната компания купи 110 вагона от Германия, отново втора употреба.

За на следващия ден в столичния Военен клуб е планувана полемика за това какъв преносим състав да бъде закупен в БДЖ. Дебатът по тази тематика е много комплицирана задача, защото националната компания продължава да губи пасажери с всяка измината година, а някои от най-важните планове за рационализация на жп инфраструктурата има съществени проблеми. Освен това до момента в който се провежда търг за нов преносим състав и до момента в който бъдат доставени нови влакове, то е доста евентуално да бъде изцяло приключена автомагистрала " Хемус ", което разумно ще докара до спомагателен спад на клиентите на БДЖ. 

Съвсем обособена тематика е и че към този момент 15-20 години се приказва, само че нищо не се прави за изработването на национална транспортна скица, която да регламентира безконфликтното разписание на влаковете и рейсовете по главните дестинации в страната. В момента в това отношение царува безпорядък, а автобусните компании прибират лъвския къс за сметка на националния жп транспортьор.

През последните месеци в БДЖ интензивно се разисква вид за закупуване на по-малко нови влакове, в сравнение с бяха включените в анулираната социална поръчка на бившето управление на компанията, която предвиждаше закупуването на 42 нови влака за 675 милиона лв..

В момента кулоарно в компанията витае концепцията за 10-15 мотриси и няколко локомопива плюс поправяне на съществуващи и доставка на нови вагони.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР